Tonhal kókusztejes, gyömbéres szószban Tuna Ginataan

Nagyon szeretem ezt a receptet. A házunktól pár száz méterre van egy kis kifőzde és ott minden nap lehet ilyet venni. Másmilyen a kifőzde a Fülöp szigeteken, mint Magyarországon. Nagy 10l-es alumínium fazekakban sorakoznak az elkészült ételek a pulton. Mindenki emelgeti a fedelüket és amelyiket megkívánja, abból szedet egy adagot magának. Elég kicsik az adagok, […]

Nagyon szeretem ezt a receptet. A házunktól pár száz méterre van egy kis kifőzde és ott minden nap lehet ilyet venni. Másmilyen a kifőzde a Fülöp szigeteken, mint Magyarországon.

Nagy 10l-es alumínium fazekakban sorakoznak az elkészült ételek a pulton. Mindenki emelgeti a fedelüket és amelyiket megkívánja, abból szedet egy adagot magának.

Elég kicsik az adagok, de van hozzá rizs, ami kellően kitölti az üresen maradt helyeket a pocakban. A hideg tisztított vizet ingyen eléd rakják, ha kéred, ha nem. 

A receptet tonhallal kellene készíteni, de Magyarországon nagyon drága ez a fajta hal, ezért úgy gondoltam, hogy Hekk-ből készítem el. 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg hekk törzs
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 120 g vöröshagyma
  • 60-80g gyömbér
  • 1 db hegyes erős, vagy pepperóni paprika
  • 3db kis chili paprika
  • 1 ek. halszósz
  • 1 konzerv kókusztej
  • 1 nagyobb marék bébi spenót
  • 3-4 ek. olaj
  • só-bors                                                                                                                                                               

A halat vágjuk fel 2,5-3 cm vastagságú szeletekre. A gyömbért a fokhagymát és a hagymát aprítsuk fel gyufaszál vékonyságú csíkokra.

Az felmelegített olajba mehet bele a hagyma és dinsztelgessük míg egy kicsit összeesik, ekkor mehet rá a gyömbér és a fokhagyma. Mehet tovább a pirításuk 2-3 percig, majd szépen belemehetnek az edénybe a haldarabok is. Kisebb lángon a halat is egy picit sütögetjük a hagymás, gyömbéres cuccal, amíg szépen kifehéredik. Ekkor ráöntjük a kókusztejet és sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt fődögélhet így 5 percet, finoman gyöngyözve. Öt perc elteltével tegyük bele a félbe vágott hegyes, vagy pepperóni paprikát a kis chili paprikákat felvágva és a 4cm-esre  darabolt újhagymákat. Fedő alatt finoman főzzük tovább 15 percig. 

A legvégén dobjuk rá lazán a bébi spenótot és finom légies mozdulatokkal forgassuk össze a mártással, ügyelve arra, hogy nem törjük össze az összes halat. 

A gyömbés és chili mennyisége nyugodtan változhat, annak függvényében, hogy ki mennyire szereti csípősen. 

Párolt rizzsel eszik, mint mindent.

 Jó főzőcskézést!     

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Sertés sziszig, Pork sisig

Sertés sziszig, Pork sisig

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept...