Tonhal kókusztejes, gyömbéres szószban Tuna Ginataan

Nagyon szeretem ezt a receptet. A házunktól pár száz méterre van egy kis kifőzde és ott minden nap lehet ilyet venni. Másmilyen a kifőzde a Fülöp szigeteken, mint Magyarországon. Nagy 10l-es alumínium fazekakban sorakoznak az elkészült ételek a pulton. Mindenki emelgeti a fedelüket és amelyiket megkívánja, abból szedet egy adagot magának. Elég kicsik az adagok, […]

Nagyon szeretem ezt a receptet. A házunktól pár száz méterre van egy kis kifőzde és ott minden nap lehet ilyet venni. Másmilyen a kifőzde a Fülöp szigeteken, mint Magyarországon.

Nagy 10l-es alumínium fazekakban sorakoznak az elkészült ételek a pulton. Mindenki emelgeti a fedelüket és amelyiket megkívánja, abból szedet egy adagot magának.

Elég kicsik az adagok, de van hozzá rizs, ami kellően kitölti az üresen maradt helyeket a pocakban. A hideg tisztított vizet ingyen eléd rakják, ha kéred, ha nem. 

A receptet tonhallal kellene készíteni, de Magyarországon nagyon drága ez a fajta hal, ezért úgy gondoltam, hogy Hekk-ből készítem el. 

Hozzávalók:

 • 0,5 kg hekk törzs
 • 6 gerezd fokhagyma
 • 3 szál újhagyma
 • 120 g vöröshagyma
 • 60-80g gyömbér
 • 1 db hegyes erős, vagy pepperóni paprika
 • 3db kis chili paprika
 • 1 ek. halszósz
 • 1 konzerv kókusztej
 • 1 nagyobb marék bébi spenót
 • 3-4 ek. olaj
 • só-bors                                                                                                                                                               

A halat vágjuk fel 2,5-3 cm vastagságú szeletekre. A gyömbért a fokhagymát és a hagymát aprítsuk fel gyufaszál vékonyságú csíkokra.

Az felmelegített olajba mehet bele a hagyma és dinsztelgessük míg egy kicsit összeesik, ekkor mehet rá a gyömbér és a fokhagyma. Mehet tovább a pirításuk 2-3 percig, majd szépen belemehetnek az edénybe a haldarabok is. Kisebb lángon a halat is egy picit sütögetjük a hagymás, gyömbéres cuccal, amíg szépen kifehéredik. Ekkor ráöntjük a kókusztejet és sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt fődögélhet így 5 percet, finoman gyöngyözve. Öt perc elteltével tegyük bele a félbe vágott hegyes, vagy pepperóni paprikát a kis chili paprikákat felvágva és a 4cm-esre  darabolt újhagymákat. Fedő alatt finoman főzzük tovább 15 percig. 

A legvégén dobjuk rá lazán a bébi spenótot és finom légies mozdulatokkal forgassuk össze a mártással, ügyelve arra, hogy nem törjük össze az összes halat. 

A gyömbés és chili mennyisége nyugodtan változhat, annak függvényében, hogy ki mennyire szereti csípősen. 

Párolt rizzsel eszik, mint mindent.

 Jó főzőcskézést!     

Padlizsán krém Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre. 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...