Tofu burger tempura zöldségekkel

tofu,burger,nagtabon,beach
Aki olvassa a blogunkat pontosan tudja, hogy minden szombatunkat a Nagtabon beach-en töltöttük. 

Tofu burger with tempura vegetables

Gyönyörű homokos tengerpart, kristálytiszta víz, pálma fák. Igazi képeslap fotó hely. 

A sok pancsolás, a napsütés és egyéb sportolás, – melyet inkább az Albert űzött mint mi – minden alkalommal farkas éhséggel párosult. 

A parton volt egy átalakított kis teherautó, melynek árnyékában nagyon szerettünk ejtőzni. Alkalmanként komoly nemzetközi csapat verődött össze. Mindenki evett-ivott és fecsegtek az élet dolgairól.

Az egyetlen nehézséget a büfé üzemeltetőjének az jelentette, hogy sem víz, sem villany nem volt a közelben, így olyan kajákat kellett kitalálnia ami nem romlik meg hamar. 

Így a vegetáriánus vonal lett a meghatározó, ebből adódóan általában vega hamburgert ettünk sült zöldségekkel. Ugyanakkor érdekes, hogy fel sem merült a friss hal gondolata a tulaj srácban, pedig egy karnyújtásnyira volt a tenger ahol a halak laknak. Ráadásul a környező házakban halászok élték a mindennapi életüket.

A recepttel ez előtt a remek hely előtt tisztelgek,  mert sajnos a COVID miatti lezárások, majd a trópusi vihar teljesen tönkre tette.

A recepthez érdemes sütni hamburger zsömlét, de már nagyon jó minőségűeket lehet kapni a boltokban, ha ezt a feladatot nem akarod bevállalni.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 4 db hamburger zsömle ( 4 főre )
  • 2 db tofu
  • 4 szelet lapka sajt
  • paradicsom
  • kígyó uborka
  • lila hagyma
  • jégsaláta
  • 2 ek. majonéz
  • 2 ek. mustár
  • 2 ek. ketchup
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • zeller
  • vöröshagyma
  • 4 ek. liszt
  • 4 ek. nagyon de nagyon hideg szénsavas víz
  • 1 leves kocka
  • 3 ek. szója szósz
  • 1-2 ek. cukor
  • reszelt gyömbér és daikon azaz jégcsap retek

A recept első része nagyon egyszerű. A mustárt, ketchupöt, majonézt és egy gerezd fokhagymát alaposan keverjük össze.

Ez lesz a soha meg nem romló szószunk.

A tofukat kb. 1 cm-es lapokra vágjuk és mindkét felüket megsütjük kevés forró olajon.

A bucikat ketté szeljük és vajon mindkét felét megpirítjuk. 

Az alját megkenjük a szószival, majd jöhet rá a vékonyra szeletelt jégsali, majd a sült tofu, a sajt, a paradicsom, az uborka és a hagyma karikák. A zsemle tetejét is megkenjük a szósszal és mehet a szendvics tetejére.

A tempura már nehezebb feladat lesz, de az sem túl bonyolult! 

Az általam javasolt zöldségeket 3-5 mm vastag hasábokra vágjuk. Nagyon ne legyen vastagabb, mert nem sül át.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba és a jéghideg vízzel kikeverjük. Kicsit sűrűbb legyen, mint a palacsinta tészta. A zöldségeket enyhén sózzuk meg mielőtt beleöntjük a masszába. Jól átforgatjuk a zöldségeket a cuccban, majd 175 fokos olajban halvány barna ropogósra sütjük. 

Úgy kell a zöldségeket az olajba engedni, hogy a tálból egy villa segítségével egyesével teszzük bele őket sülni. Ez azért fontos mozzanata a tempura zöldség készítésének, mert így nem ragad össze egy hatalmas gombóccá.

Ha van még kedved főzni, akkor egy gyors mártogatót még összedobunk a tempurához, amely segíti az olajos kaja könnyebb emésztését.

Fél liter zöldség levest – ami lehet kockából is – felforralunk és beletesszük a 3 ek. szója szószt és a cukrot. Hopp, kész is! 

A mártogatóst meg kell várni, hogy szoba hőmérsékletűre hűljön vissza és akkor tálaljuk. Tálalás előtt mehet bele reszelt daikon retek és gyömbér.

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.