Szójás fokhagymás csirke Chicken adobo

Fülöp szigetek, csirke,étel
Ez az étel a Fülöp-szigeteken olyan, mint nálunk a pörkölt. Készülhet csirkéből, sertésből, szójából vagy vegyesen. Az elkészítési módja is hasonló mint a mi pörköltünknek. A különbség a paprika használatán kívül még annyi, hogy ők a csirkét csonttal együtt vágják apró darabokra, ezért nagyon zavaró, hogy a szaft tele van pici csont darabokkal és ezt […]

Ez az étel a Fülöp-szigeteken olyan, mint nálunk a pörkölt. Készülhet csirkéből, sertésből, szójából vagy vegyesen. Az elkészítési módja is hasonló mint a mi pörköltünknek.

A különbség a paprika használatán kívül még annyi, hogy ők a csirkét csonttal együtt vágják apró darabokra, ezért nagyon zavaró, hogy a szaft tele van pici csont darabokkal és ezt köpdösik a földre, meg a tányérjukra.  

Itthon felső csirke combból érdemes készíteni.

Hozzávalók:

  • 8 db csontos felső csirke comb
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 ek. barna cukor
  • 8 ek. szója szósz
  • 3 ek. alma ecet
  • 4 ek. olaj
  • 3 dl víz
  • 1 tk. szétmorzsolt egész fekete bors

Az olajat felhevítjük a lábosban és rádobjuk a csirke combokat. Szépen arany barnára pirítjuk minden oldalukat. Ezután mehet bele a fokhagyma, a babér levél, a bors , a cukor. Egy-két percig együtt pirítjuk a dolgokat, majd mehet rá a szója szósz, az ecet és a víz. Ha fel forrt érdemes egy kicsit mérsékelni a lángot és lassan főzni egy fél órát vagy ameddig puha lesz a hús. A szaftja nem lesz olyan sűrű mint a magyar pörkölt, mert nincs benne hagyma. De lehet úgy is csinálni, szerintem úgy még baróbb lesz. A szója szósz elég sós, csak kóstolás után sózd, ha szükséges.

Jó főzőcskézést!

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Sertés sziszig, Pork sisig

Sertés sziszig, Pork sisig

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept...