Sertés sziszig, Pork sisig

Fülöp-szigetek,Kedvenc,Étel
A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept is sokat változott. Az amerikai időkben a sertés füle és arca értéktelen volt a megszállóknak, így nagy […]

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig.

Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották. 

Az évek során azonban ez a recept is sokat változott. Az amerikai időkben a sertés füle és arca értéktelen volt a megszállóknak, így nagy mennyiségben álltak rendelkezésre ingyen a helyiek számára. Ezeket a részeket előbb abálták, majd tisztították, darabolták és végül hagymával és csilivel sütötték. 

A mai világban már tesznek bele csirke májat és majonézt is és tálalás előtt egy tojást ütnek az elkészült étel tetejére.  Nekem ez a verzió volt a kedvencem.  Ahány sziget annyi szokás, mindenki egy kicsit változtat a recepten és esküszik rá, hogy az a legfinomabb.

Ettünk csirkéset, krokodilosat, tenger gyümölcsiset, de a kedvencem a sertésből készült volt.

Íme a recept hozzá két főre:

  • 40 dkg bőrös malac hasaalja vagy lapocka (kint minden sertéshús bőrrel kapható) Ha nincs sovány malac hús, akkor valami nem túl zsíros sertés rész.
  • 2 db nagyobb lila hagyma
  • 1 db zöld csili paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél marék ropogós tepertő összevágva (opcionális)
  • 100 g majonéz
  • 1 db tojás
  • bors

A húst kb. 5mm-es kockákra kell felaprítani, de nem darálni! 

A hagymát és a csilit is ugyanekkora darabokra felaprítjuk, majd egy serpenyőben, kis olajon üvegesre pirítjuk. A fokhagymát is rádobhatjuk közben. Nem kell barnára sütni, csak szép üvegesre. Ha ezzel elkészültünk, mehet pihenni egy tányérra és a serpenyőbe mehet a hús. Ezt piríthatjuk nyugodtan, én nagyon szerettem, ha kicsit kérges a hús. 

Amikor úgy gondoljuk, hogy már jól néz ki akkor mehet vissza a hagyma, csili, fokhagyma. Összeforgatjuk egy kicsit, már nem kell nagy lángon. Beletehetjük a ropogós tepertőt, erre jó lesz majd ráharapni és végül a majonéz. Szeretek ilyenkor frissen őrölt borsot ráőrölni. Ekkor félre kell rakni egy kicsit, de nem hülhet ki.

Na most jön az a pont, ami elengedhetetlen a tálaláshoz.

Kint, sziszig tányér a neve, itthon öntöttvas tálaló serpenyő a neve.

A serpenyőt felforrósítod üresen, mikor nagyon forró, belerakod a kaját és ráütöd a tojást. Forrón, sisteregve kell tálalni és az asztalnál összekeverni a tojással. Olyan forró a serpenyő, hogy megsül a tojás egy pillanat alatt. 

Az étel mellé tesznek Kalamanszit, ami egy pici zöld gyümölcs. Nem tudom eldönteni, hogy éretlen mandarin, vagy a mandarin és lime szerelem gyereke. Itthon esetleg egy mandarint és egy lime levét érdemes összekeveri és azt ráönteni.

Jó főzőcskézést!

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Ropogós banán tekercs, Banana lumpia, Turon

Ropogós banán tekercs, Banana lumpia, Turon

A nagy postával szemben van egy ici-pici kis üzlet ahol ott ül egész nap a család és várja a vevőket. Nehéz kiszúrni a sok össze-vissza kirakott reklám felirat között azt, hogy mit árul pontosan. Az első időkben minden héten elmentünk a postára, hogy képeslapot adjunk...