Ropogósra sütött Északi-tengeri lazac házi sült burgonyával, salátával és édes kapros mustárszósszal

Lazac,Svédország,tengerpart
Ha kerestünk volna sem találtunk volna jobb éttermet, mint a kis házunk mögötti tengerparton azt a kis asztalkát két paddal. 

Crispy baked Northern Sea Salmon with home baked potatoes, salad and sweet dill mustard sauce.

Fantasztikus vacsora Svédországban Beddingestradon!

Tudom sokan úgy vannak, hogy ha utazás akkor mindent bele, pénz nem számít. De én úgy gondolom, hogy kevéske pénzből is fantasztikus dolgokat lehet kihozni, csak meg kell látnunk, hogy mi rejlik a környezetünkben.

Alapvetően a “kis koszos” családi vendéglőket szeretem ahol valóban egy család dolgozik azért, hogy a legjobb tudása szerint nekünk enni adjanak. Ezért mi nem megyünk puccos étterembe puccos kajákat enni, hogy egy arc nélküli befektetői csoport gazdagítsunk.

De legjobban azt szeretem, ha én főzhetek magunknak!

Megkerestük a közelben lévő halpiacot ahol vettünk négy szelet gyönyörű lazacot és még egy pár kis heringet mert azt nagyon megkívántam. Olyan friss és gyönyörű halak sorakoztak a pultban, hogy bizony alig bírtam parancsolni magamnak nehogy mindent megvegyek.

Még előző nap vettem heringet kapros mustáros szószban, amiből kiettem a halat és megmaradt egy rakás szósz.

Vettünk egy pár szem újburgonyát meg egy zacskó kész salátát.

Hozzávalók:

  • 4 szelet bőrös lazac
  • 1 csomag kész saláta keverék
  • 16 db tojás nagyságú mosott héjú burgonya
  • 3 ek. vaj
  • kapor
  • 1 ek. mustár
  • 1-2 tk.méz
  • 2 ek. majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

 

A burgonyákat héjastól sós vízben megfőzzük és ha kész akkor leöntjük a vizet róla, majd félre tesszük kihűlni.A lazac mindkét oldalát sózom és borsozom.

A vajat egy tapadás gátló serpenyőben felhevítem és mikor már kellően forró, bőrrel lefelé beleteszem a lazac szeleteket. 

Addig sütjük a lazacot bőrrel lefelé, míg az szépen megpirul és a hús része világos rózsaszínné válik. Óvatosan megfordítjuk a hal szeleteket, hogy a teteje és megsüljön szépen. Nem kell rommá sütni, ha belül kicsit még nyers az nem baj. Szerintem úgy a legjobb.

A halakat félre tesszük tálalásig, de most már a bőrös része felfelé nézzen pihentetés közben.

A főtt és kihűlt burgonyákat félbe vágjuk és a halas forró serpenyőbe tesszük úgy, hogy a vágott része nézzen lefelé. Mehet még a serpenyőbe vaj és addig süssük a krumpli minden oldalát, míg szépen megpirul. Közben mehet rá só és bors.

Egy tálkában összekeverem a majonézt a mustárt a fokhagymát és a kaprot.

Egy szép tányérra mehet a lazac, mellé a saláta és a krumpli majd a tetejére locsolunk a szósziból!

Nem elég, hogy gyorsan kész, de még egészséges és nagyon finom. 

De ha olyan szerencsés vagy, hogy ezt a családoddal tudod megkajálni a tenger parton a naplementében, akkor elmondhatom, hogy mindent elértél az életben ami igazán fontos!

Jó főzőcskézést!

Padlizsán krém  Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre.