Ropogós tofu vízispenóttal, osztrigaszószban Kankong tokwa with oyster sauce

Fülöpszigetek,Étel,Tofu
Ez egy gyors, könnyű vega étel. Amíg a negyven napos böjttel küzdöttünk, sokszor ettük. Nekem a tofu egy új világot mutatott be. Mindenképp először meg kell sütni a tofut  bő olajban, ez két módon lehetséges, az egyik, hogy kb 2×2 cm-es kockákra felvágod és így sütögeted addig, míg szép ropogós enyhén arany színű nem lesz. […]

Ez egy gyors, könnyű vega étel. Amíg a negyven napos böjttel küzdöttünk, sokszor ettük. Nekem a tofu egy új világot mutatott be.

Mindenképp először meg kell sütni a tofut  bő olajban, ez két módon lehetséges, az egyik, hogy kb 2×2 cm-es kockákra felvágod és így sütögeted addig, míg szép ropogós enyhén arany színű nem lesz. A másik út, hogy egészben teszed a tofut a bő olajba és így sütöd ropogósra. Előbbinél a kis kockák teljesen átsülnek, míg a második lehetőségnél csak kívülről kérgesedik és a belseje puha sajt állagú lesz. 

Hozzávalók:

  • 100 g bébi spenót vagy ha spenót időszak van, akkor normál nagy leveles spenót. (vízi spenótot nem lehet nálunk kapni szerintem sehol) 
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk friss chili
  • 4 ek osztriga szósz ( ázsia Bt, vagy Culináris )
  • 300 g  natúr tofu
  • 1 tk kukorica keményítő
  • 2 dl víz
  • 1 ek szezámmag

A tofut már megsütöttük és konyhai törlőre helyeztük, hogy az olaj szépen lecsepegjen róla.

Kevés olajon az apró kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rádobjuk az összevágott chilit is. Egy kicsit pirítjuk, majd mehet bele a fokhagyma és folytathatjuk a pirításukat. Ha szépen megpirultak, de nem égtek meg, akkor mehet bele a négy evőkanál osztriga szósz és 1 dl. víz. Kicsit mérsékeljük a hőforrást. A keményítőt keverjük el a másik dl. hideg vízzel és öntsük rá az alkotásunkra. Remélhetőleg ez egy kicsit besűríti a szószunkat. Ha esetleg nagyon sürű lenne, még mehet rá egy pici víz.

Ha belőttük a szósz állagát, akkor mehet bele a spenót és jól forgassuk át a szósszal, majd dobjuk bele a ropogós tofut is és alaposan keverjük össze.

Egy két perc alatt a spenót szépen összeesik. Mehet rá frissen őrölt bors és ha szükséges egy csipet só. 

Tálaláskor a tetejét érdemes szezámmaggal megszórni.  

Jó főzőcskézést! 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Sertés sziszig, Pork sisig

Sertés sziszig, Pork sisig

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept...