Ropogós tofu kockák, sült zöldségekkel koreai fűszeres szószban

koreai,tofu,kaliforniai,paprika,egészéges,étel
Mondhatom, hogy a tofuval elég jó barátságot sikerült kialakítanom.

Crispy tofu cubes with roasted vegetables in Korean spicy sauce

Eszem sütve, főzve, rántva. Mindenféle receptet keresgélek a neten és szabadon engedve a fantáziám újabb recepteket alkotok meg.

Egyik este a Puerto Princesa-i reptérrel szemben kiszúrtunk egy koreai kajáldát. 

A naptól megfakult óriási reklámtáblákon hirdettek mindenféle számunkra teljesen ismeretlen ételeket. No de hát nem olyan fából faragtak minket, hogy ne merjük megkóstolni az érdekes új ízeket.

Koreai nyelvtudás hiányában csak a képek alapján tudtunk választani. Valami szószos csirkerészek, hamburger a gyerekeknek.

Nagyon szeretem, hogy az ázsiai csípős íz hosszasan a szájban marad, nem tolakodóan, inkább csak folyamatosan fent tartva az íz harmóniát és nem engedi, hogy hamar befejeződjön az étkezés.

A filippínó konyha ezt nem hozza annyira, de a koreai és maláj gasztronómia tökéletesen mutatja.

Az ázsiai ételek gyorsan elkészíthetőek, ízletesek és egészségesek. 

Sokszor – talán a meleg miatt – nem volt kedvünk húsos ételt enni, de egy fűszeres vega kaja az egész napunkat bearanyozta.

Nézzük a receptet:

  • 20 dkg hosszúszemű rizs
  • 1 kocka tofu
  • olaj
  • 3 ek. szójaszósz
  • 10 g vékonyra szeletelt sárgarépa
  • 70 g laska gomba
  • 100 g piros kaliforniai paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy ek. SEMPIO FŰSZERES KOREAI SZÓJAPASZTA
  • frissen őrölt bors
  • 1 ek. szezámmag

A rizst kevés olajon folyamatosan kevergetve kicsit megpirítom, majd ráöntöm a kétszeres mennyiségű vizet és addig főzöm gyakran kevergetve, míg a folyadékot kb. 3/4 ig beszívja a rizs. Utána félre teszem és fedő alatt hagyom egy fél órát legalább pihenni. Fontos, hogy a fedőt nem szabad levenni az edényről.

A tofukat 2×2-es kockákra vágom és forró serpenyőben kérgesre sütöm, majd félreteszem. A laska gombákat szétválasztom a tönknél, de csak a nagyobbakat vágom maximum ketté. Legyenek láthatóak az ételben.

A répát hajszálvékony karikákra vágom egy zöldséghámozó segítségével, majd a kis szeleteket félbe vágom. A kaliforniai paprikából is 2×2-es kockákat vágok és az új hagymával is hasonlóan bánok el.

Serpenyőbe olajat hevítek és beledobom a répát majd a gombát, forgatunk rajtuk párat és mehet a paprika meg a fokhagyma. Rázúdítom a szójaszószt egy kis pirítás után. Kis lángon rázogatva főzzük tovább, mikor kicsit összeestek a zöldségek akkor rákanalazok egy nagy kanál koreai fűszerpasztát. Ahhoz, hogy jól elkeveredjen a paszta 2-3 evőkanál vízzel felöntjük.

Mehet vissza bele a ropogós tofu az újhagyma és a szezámmag. Összerottyantjuk az egészet és forrón tálaljuk a rizzsel!

Jó főzöcskézést!

Az ételeket a Farini pékség által felajánlott tányérokra tálaltam!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.