Crispy tofu hash browns with garlic hoisin sauce and sesame green beans
Sokan nem veszik észre rajtam a plusz kilókat, hiszen a sármom és a humorom ezt kellően ellensúlyozza, de vannak rajtam sajnos és úgy ragaszoknak hozzám mintha kötelező lenne rajtam lógniuk.
Ázsiában teljesen másként táplálkoztunk, mint itthon. Meg is lett az eredménye kint. Simán csak nem ettünk sajtot, tejfölt, zsíros dolgokat viszont halat, tofut és sok trópusi gyümölcsöt majd minden nap.
Több mint 10 kg-ot fogytunk 10 hónap alatt.
A Hoisin szósz a kínai “ tengeri szósz “ szavak lerövidítéséből származik. ( hoi sin jeung ). A szósz nem tartalmaz semmilyen tengeri alapanyagot és többnyire nem is fogyasztják tenger gyümölcseivel.
Inkább jellegzetes íze miatt kaphatta a nevét, mely tengeri íz jellemző a kínai konyhában.
Fő összetevője a szójababpaszta, de adnak hozzá édesköményt, chili paprikát, fokhagymát. Egyes helyeken dúsítják ecettel vagy ötfűszer keverékkel.
Ezt a receptet még azok is eltudják készíteni akik egyáltalán nem jártasak a konyhaművészetben.
Aztán meg lehet parádézni, hogy milyen tuti kis vacsorát dobtam össze!
Ez a recept két embernek elég, ha többen vagytok minden mennyiséget lehet növelni.
Lássuk a receptet:
Hoisin szószos tofu hasábhoz
- 1 db tofu kocka
- 120 g hoisin szósz
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 ek. étkezési keményítő
- só, bors
Szezámmagos zöldbabhoz
- 30 dkg zöldbab ( lehet fagyasztott is )
- 2 tk. szója szósz
- 2 tk. barna cukor
- 1 cm gyömbér
- 1 ek. szezámmag
Kezdjük a zöldbabbal a műveletet!
Egy edényben felteszünk egy liter vizet melegedni egy tk. sóval.
A szójaszószt, cukrot és a lereszelt gyömbért összekeverjük és a léhez adjuk a szezámmagot. Alaposan összekeverjük és félre rakjuk.
Ha felforrt a víz, mehet bele a zöldbab, 3-4 percig forraljuk, majd leszűrjük és alaposan lecsöpögtetjük.
Egy serpenyőben kevéske kis olajat melegítünk és rádobjuk a zöldbabot. Forgatunk rajta párat és ráöntjük a szezámos öntetet. Gyakran rázogatva összemelegítjük az egészet. Kevés frissen őrölt borssal is meghinthetjük.
Most jöhetnek a tofuk!
A tofukat kb 8-10 egyenlő hasábra vágjuk. Megszórjuk borssal és enyhén sózzuk, majd meghempergetjük a keményítőbe a hasábjainkat.
Forró bő olajban arany színűre sütjük pár perc alatt. Nem hús, nem kell sokáig sütni mert kidurran.
A fokhagyma gerezdeket alufóliába csomagoljuk pár csepp olajjal és megsütjük a sütőben 200 fokon 10 perc alatt.
A hoisin szószt egy serpenyőben felmelegítjük és a sütőből kivett megsült fokhagymákat belenyomjuk. Kicsit összedolgozzuk és ha egyet forr, már kész is.
A szószt rákanalazhatjuk a tofukra, vagy kínálhatjuk kis edénykében külön is.