Ropogós sertés láb, chilis szójaszószos mártogatóval Crispy Pata

Filippínó konyha 584

Puertóban és a Fülöp-szigeteken, nagy hagyománya van a malac sütésnek. Imádtam, hogy bármerre menjünk is este, mindenhol ropogós bőrű malacok forognak az izzó faszenek felett. Volt olyan, aki megépítette az Ózdi kohó kicsinyített mását és rögtön két egész malacot tudott sütni a saját kemencéjében. 

Ez az étel nem grillen készül, de nekem nagy kedvencem. Sok helyen lehet kapni éttermekben és utcán is, de volt egy fickó aki a triciklijéből átalakított mobil olajsütőből árulta a ropogós malaclábat. Itthon szólni kell a hentesnek, hogy az első csülökről ne vágja le a körmöt, mert nekünk egyben van szükségünk rá. 

Összedobunk még egy szójás chilis mártogatót, ami elengedhetetlenül fontos hozzá.

A hideg főzővízbe mehet bele a szépen lepucolt sertés láb és a  többi hozzávaló:

  • 3-4 babérlevél
  • 1/2 tk. szemes bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db csillag ánizs, ha nincs az sem baj

Ha megfőtt a lábikó (két órát tuti főzni kell, előszőr nagy lángon és mikor felforrt, utána gyöngyözve), akkor nagyon óvatosan emeljük ki a főzőléből és hagyjuk a pulton hülni 2-3 órát. A bőrét villával kicsit meg lehet szurkálni ez idő alatt. A szurkálás fontos lépés és a pihentetés is, a bőre egy kicsit majd összehúzódik és szárad, ettől lesz majd szép ropogós sütés után.

Ha már egy kicsit kihűlt, mehet rá a só és jól bedörzsöljük vele.

Valami nagyobb edénybe, pl. egy wok-ba melegítsük fel az olajat. Aránylag sok olajat, legalább a csülök felét lepje el, de inkább többet. 

Közepesnél kicsit erősebb lángon addig süssük míg szép arany barna és ropogós lesz! 

A mártogatóhoz:

  • 2 ek. szójaszósz
  • 2 ek. almaecet
  • 5 ek. víz
  • 1 ek. cukor
  • 2 tk. chili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. újhagyma

A chilit és a fokhagymát  nagyon kis darabokra felaprítjuk, majd ráöntjük a többi hozzávalót és jól összekeverjük. Nem árt neki, ha áll egy kicsit tálalás előtt.

Jó főzőcskézést!

Copyright © 2019-2020 Ázsiába mentünk