Ropogós banán tekercs, Banana lumpia, Turon

Turon,Tekercs,Jack,Fruit
A nagy postával szemben van egy ici-pici kis üzlet ahol ott ül egész nap a család és várja a vevőket. Nehéz kiszúrni a sok össze-vissza kirakott reklám felirat között azt, hogy mit árul pontosan. Az első időkben minden héten elmentünk a postára, hogy képeslapot adjunk fel az otthoniaknak. Egyik alkalommal feltűnt egy fickó, aki evett […]

A nagy postával szemben van egy ici-pici kis üzlet ahol ott ül egész nap a család és várja a vevőket.

Nehéz kiszúrni a sok össze-vissza kirakott reklám felirat között azt, hogy mit árul pontosan. Az első időkben minden héten elmentünk a postára, hogy képeslapot adjunk fel az otthoniaknak. Egyik alkalommal feltűnt egy fickó, aki evett valami nagyon guszta kaját sorban állás közben. Nem is bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg mit eszik.

Turont, mondta teli szájjal és nagy vigyorral, majd miután látta, hogy ezzel nem kerültem közelebb a megoldáshoz, megmutatta a kis banán tekercseket árusító üzletecskét.

Onnantól kezdve nem telt el úgy hét, hogy ne ettünk volna egyik nap turont a gyerekekkel és ittunk volna hozzá jeges kókusz italt.

Volt, hogy a srácok úgy jöttek ki a suliból, hogy turont akarunk enni, azonnal irány a kis bolt. Nagyon tetszett az eladó lányoknak, hogy a fiúk egyenruhában ácsorogtak és tömték ezt a helyi csemegét, minden alkalommal lesütött szemekkel, vihogva sugdolóztak a bolt hátsó részében.

Akkor nézzük a receptet!

Az egyik fontos dolog, hogy szerezni kell  a Culinarisból, vagy az Ázsia Bt -ből ilyen spring roll lapot. Ezt fagyasztva lehet venni és nagyon sok lap van benne, mindenféle más ételt is lehet később készíteni belőle. Ráadásul én úgy szoktam csinálni, hogy kiolvasztom egy kicsit, kiszedek belőle pár lapot a csomagból és visszateszem a fagyasztóba addig, míg máskor használni szeretném.

Hozzávalók :

  • spring roll lap ( amennyi rudat szeretnél készíteni )
  • 1-2 banán
  • jack fruit konzerv ( egzotikusfuszerek.hu )
  • barna cukor
  • olaj a sütéshez

Mindig csak egy lapot terítsünk a pultra, a többit takarjuk le nedves konyharuhával. Úgy tegyük a lapot magunk elé a munka felületre, hogy ne párhuzamosan legyen a lapocska széle a pulttal, hanem 45 fokban elfordítva, tehát az egyik csúcsa néz majd a hasunk felé. A lap közepére helyezzünk egy banán hasábot, ami kb 3 cm vastag és 7 cm hosszú és ráteszünk egy hasonlóan hosszú szelet jack fruitot. Megszórjuk barna cukorral és feltekerjük.   

A feltekerés nem bonyolult, de kell hozzá egy kis gyakorlás. 

Először ráhajtjuk a jobb oldalt a banánra, majd a bal oldalt is és végül alulról is. Így kaptunk egy tömött boríték formát. A kis csomagot tartva, óvatos mozdulattal elkezdjük alulról feltekerni a cuccot. A felső kis háromszöget vízzel megkenjük, ez lesz a ragasztó és ráhajtjuk a csomagunkra. Elvileg egy szép fehér kis hengert kellett kapnunk. 

Bő forró olajban aranysárgára sütjük és mikor kész egy szűrőbe szedjük állítva, hogy a belsejéből és kifolyjon az olaj. 

MÍg nagyon forró megszórjuk barna cukorral vagy locsoljuk meg egy kis mézzel.

Jó főzőcskézést!

Padlizsán krém  Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre. 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...