Puerto Princesa

A város, Palawan sziget nyugati tartományában található, és a Fülöp-szigetek legnyugatibb városa . A Fülöp-szigeteken található 38 független város egyike.

Ez a Fülöp-szigetek legritkábban lakott városa. A földterület szerint a város földrajzilag a második legnagyobb Davao város után, 919,32 négyzetkilométer területtel. 

Puerto Princesa a Palawan-sziget középső részén található . Keleten a Szulu-tenger, nyugaton a Dél-Kínai-tenger, északon San Vicente és Roxas települések, délen pedig Aborlan település határolja. Körülbelül 306 tengeri mérföld (567 km) a fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától , 205 tengeri mérföld (380 km) a Panay-szigettől és 250 tengeri mérföld (460 km) a Zamboanga várostól , a dél-fülöp-szigeteki Mindanao szigetétől .

Manapság Puerto Princesa  turisztikai célpont, ahol számos tengerparti üdülőhely és tenger gyümölcseit kínáló étterem található. Ez a város nyerte el legtöbbször a Fülöp-szigetek legtisztább és legzöldebb városa címet. 

A helyet Maria Cristináról nevezték el, aki II. Spanyol Isabella és Franciscus, a Cádiz herceg harmadik gyermeke volt. A gyermek nem élte meg az első születés napját, halála után nevezték el a várost Puerto de la Princesa-ra emlékül. Végül a nevet Puerto Princesa-ra rövidítették

A spanyol gyarmatosítók 1872. március 4-én alapították a települést. 1872 májusában Puerto Princesa kikötője a spanyol haditengerészet központjává vált a térségben, mivel az öböl tökéletes volt a haditengerészet összes követelményére. Királyi rendeletekkel később pénzügyi segítséget nyújtottak a szigeten élő telepeseknek, és 1883-ra a település tizenkét útból álló várossá virágozott, egy kórházzal és jól megépített kikötővel.

1894-ben a kormányzati hatóságok Puerto Princesa-t az ország egyik legszebb városának elismerték utcák, épületek és házak rendezett elosztásának, valamint a közösség tisztaságának köszönhetően. 

1911-ben az Új Amerikai Adminisztráció Puerto Princesa-t a Palawan tartományi kormány székhelyévé tette.

A Plaza Cuartel , a hírhedt Palawan mészárlás helyszíne, amelyet a Japán Császári Hadsereg követett el

A második világháború és a japán megszállás idején a várost nagyrészt elhagyták.

A háború alatt japán hadifogoly tábort tartott fent a szigeten és mikor az amerikai csapatok már közel jártak a hadifoglyokra rágyújtották a barakokat.  

2001 májusában fegyveresek megtámadták a Honda-öbölben található luxus Dos Palmas üdülőhelyet, és 20 embert elraboltak az üdülőhelyről , köztük négy embert aki az üdülőhely személyzete volt és három amerikait.

Alapítása óta a Puerto Princesa Palawan központja volt. A közigazgatás székhelye mellett a kereskedelem, a szolgáltatás és az ipar központja a tartományban.

A Puerto Princesa trópusi, nedves és száraz éghajlattal rendelkezik. Általában nedves májustól decemberig, és nagyon kevés eső van januártól áprilisig. Átlagos hőmérséklete 27,43 ° C (81,37 ° F), míg az átlagos csapadékmennyiség évente 1563,8 milliméter (61,57 hüvelyk). Egész évben meleg és párás az idő.

Más fülöp-szigeteki tartományokból, sőt más országokból érkező bevándorlók hulláma Puerto Princesa-t különféle kultúrák olvasztó tégelyévé változtatta. Az eredeti lakosok között vannak a Cuyononok, akik gazdag hagyományokkal rendelkeznek. Az őslakos csoportok közé tartozik a Tagbanwas , Palawanos, Molbogs és Bataks, mindegyik csoport megkülönböztetett kultúrájával és hitrendszerével.

A teljes lakosok száma 255 116 fő(2015-től kezdve), amelynek háromnegyede a városban él. Bár az uralkodó nyelv a tagalog , a Cuyonont az egész városban széles körben beszélik és használják, csakúgy mint a Hiligaynont  és az angolt .

Puerto Princesa az úgynevezett “Fülöp-szigetek Ökoturisztikai Központja”.  Az utóbbi években a városban megnövekedett a turisták száma, akik kereskedelmet és vállalkozásokat hoztak magukkal a város számára. Számos szállodát építettek az alap- és ötcsillagos luxusszállásokig, hogy a városban egyre több külföldi és helyi turistát tudjanak kiszolgálni. Számos étterem, bár és bevásárlóközpont található, köztük a Robinsons Place Palawan , az NCCC Mall Palawan, az Unitop Mall Puerto Princesa, valamint a nemrégiben megnyílt SM City Puerto Princesa. A túristák nagy része meglátogatja a Puerto Princesa földalatti folyót , mely a  New7Wonders of Nature egyike és a várostól 50 km-re északra található.  A város egyben a Tubbataha-zátonyra induló felfedezők kiinduló pontja is. A zátonyt 2008-ban jelölték a  New7Wonders of Nature címre.

A Puerto Princesa nemzetközi repülőtér a városon belül található. Közvetlen járatokkal érhető el a Fülöp-szigetek nagyobb városai, például Manila , Cebu, Davaó , Iloilo és Clark , valamint Palawan más részeire, például Cuyo , Busuanga , San Vicente és El Nido .

A várost belföldi személyszállító komppal is elérhető Cuyo, Manila, Coron és Iloilo felől.

A fő közlekedési módok triciklikkel , jeepneivel és bérelhető kisteherautókkal valósulnak meg. A taxik 2015. április óta kezdték meg a működésüket a városban és szállítják az utasokat a közeli turisztikai célpontokhoz. A tartományi buszok és jeepney-k a város központjától 7 km-re északra található San Jose terminálról indulnak.

A város kórházai között szerepel az MMG-PPC Szövetkezeti Kórház, a Palawan Ospital, a Palawan Adventista Kórház, a Palawan Medical City, valamint a PuertoGen Klinikák és Kórház.

Forrás:Wikipedia

.