Madártej rolád, Bazo de mercedes

Tekercs,Fülöpszigetek,Tojás
Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk van sütőnk, így megsütöttem magunknak. Az íze megdöbbentett mert pontosan olyan, mint nekünk a madártejünk […]

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség.

Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon. 

Nekünk van sütőnk, így megsütöttem magunknak. Az íze megdöbbentett mert pontosan olyan, mint nekünk a madártejünk otthon. 

Ez az édesség is a spanyol időszakra vezethető vissza és eredetileg “hercegnő keze” volt a neve. 

Ez egy olyan sütemény ami liszt vagy rizsliszt nélkül készül ami ritka a Fülöp-szigeteken.

Szükség van hozzá egy alkotó elemre, ami első hallásra furcsa lesz. Crame of tatar néven fut. Ez nem krémes tartár mártás, hanem tisztított borkő. Semmi gond mert a DM-ben lehet kapni.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 1 tubus sűrített tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek. kristáycukor
  • 1/2 tk creme of tartar – tisztított borkő
  • 1/2 csésze porcukor 

A filippínók mindent nagyon édesen esznek. de annyira, hogy mikor mangólekvárt készítettem és számunkra ehetetlenűl édes lett, akkor a cimborám azt mondta, hogy olyan savanyú ő ezt nem bírja megenni. 

A tojásokat szétválasztjuk, külön a sárgáját és külön a fehérjét. A fehérjét elkezdjük felverni majd amikor félkemény belerakjuk a kristálycukrot és a tisztított borkövet. Ezzel mehet tovább a habverés addig, míg kemény habbá nem válik. Egy nagy sütő tálcára szilikonos sütőpapírt helyezünk és ráöntjük a habot. Szépen elegyengetjük, majd villával vagy krokodil fogas hablapáttal csíkokat húzunk rá. 180 fokos sütőben 5-10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, mikor szép aranyszínű a teteje. Kivesszük a sütőből és várunk egy kicsit, hogy kihűljön, elég ragacsos a teteje. Jól megszórjuk porcukorral és terítünk rá egy másik sütőpapírt. Most jön az a rész, hogy valahogy át kell fordítani, hogy a csíkos fele legyen alul. Én egy másik tálca segítségével szoktam csinálni.

A tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a sűrített tejjel simára keverem és lassú tűzön folyamatosan kevergetve habverővel addig főzöm míg besűrűsödik mint egy puding.

A tojáshab lapról finoman lehúzzuk a sütőpapírt és rákenjük a vaníliás tojáskrémet.

Finom mozdulatokkal, mint a rétesnél, feltekerjük.

Elvileg egy szép rudat kapunk ami belül sárga krémet  tartalmaz, kívűl pedig aranysárga csíkos, mint egy fatörzs.

Érdemes pár órát a hűtőben pihentetni míg jól megdermed a krém.

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.