Kókusztejes csirke nyárs, mogyoró szósszal és ázsiai uborka salátával

chicken satay peanut sauce asian cucumber salad
A vasárnapokhoz hozzá tartozott, hogy este elmegyünk a Lola Auring’s étterembe - ez filippínóul annyit jelent, hogy Auring nagymama étterme - és degeszre esszük magunkat Chicken satay-al!

Chicken satay with peanut sauce and asian salad

Ez egy kókusztejes pácban érlelt csirke nyárs amit frissen faszén parázson sütnek kívűl ropogósra, belül omlós puhára. Finom ázsiai uborkasalátát és mogyorószószt ettünk hozzá.

Alap fűszerezések vannak, de ahogy otthon Magyarországon is egy-egy étel receptje változik attól függően, hogy ki főzi, vagy melyik tájegységen úgy itt ahány ház annyi szokás. 

Én így tanultam meg, mi így szeretjük.

Azt már egy másik receptben is leírtam, hogy nyugodtan mindenki alakítgassa szájíze szerint. 

Indonéz csirke nyárs Chicken satay

Érdemes egy nappal az elkészítés előtt a csirkét a pácba belerakni és a hűtőben elhelyezni, hogy az ízek finoman összeérjenek.

Vághatod a csirkemellet kis kockára, csíkokra, vagy nagyobb hasábokra. 

  • 1 kg csont nélküli csirkemell
  • 1 csésze kókusztej
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1/2 ek. halszósz
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek barna cukor
  • 2 ek. reszelt gyömbér

A fokhagymát fokhagyma nyomóval összenyomjuk, a gyömbért lereszeljük és a többi hozzávalóval a csirkére öntjük, majd alaposan összekeverjük. Ha mindenhol átjárta a pác, mehet a hűtőbe pihenni.

Házi mogyorószósz Peanut sauce

  • 1 csésze darabos mogyoróvaj
  • 1 csésze kókusztej
  • 2 tk barna cukor
  • 1 lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 csipet csilipehely
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk halszósz

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk. 

Ázsiai uborkasaláta Asian cucumber salad

  • 1 egész kígyó uborka
  • 2 db lila hagyma
  • 1 db piros kápai vagy kaliforniai paprika
  • 1tk só
  • 1/2 tk bors
  • 1 ek szezámmag
  • 3 ek alma ecet
  • 1 ek méz
  • 1 dl víz 

Az uborkát egy szeletelő segítségével vágjuk 2mm vastagra. Vagy ha nincs szeletelőnk, akkor olyanra amilyenre sikerül. A lila hagymát először félbe majd fél karikákra, hasonlóan mint az ubit. A paprikát kicsumázzuk és apró kockákra feldaraboljuk.

A szószhoz a hozzávalókat egy tálba öntjük és elkeverjük alaposan. A zöldségeket belerakjuk és tálalásig pihentetjük a hűtőben. 

Tökéletes vendégváró étel, biztosan mindenkinek ízleni fog!

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.