Kókusztejes csirke nyárs, mogyoró szósszal és ázsiai uborka salátával Chicken satay with peanut sauce and asian salad

chicken satay peanut sauce asian cucumber salad
A vasárnapokhoz hozzá tartozott, hogy este elmegyünk a Lola Auring’s étterembe - ez filippínóul annyit jelent, hogy Auring nagymama étterme - és degeszre esszük magunkat Chicken satay-al!

Ez egy kókusztejes pácban érlelt csirke nyárs amit frissen faszén parázson sütnek kívűl ropogósra, belül omlós puhára. Finom ázsiai uborkasalátát és mogyorószószt ettünk hozzá.

Alap fűszerezések vannak, de ahogy otthon Magyarországon is egy-egy étel receptje változik attól függően, hogy ki főzi, vagy melyik tájegységen úgy itt ahány ház annyi szokás. 

Én így tanultam meg, mi így szeretjük.

Azt már egy másik receptben is leírtam, hogy nyugodtan mindenki alakítgassa szájíze szerint. 

Indonéz csirke nyárs Chicken satay

Érdemes egy nappal az elkészítés előtt a csirkét a pácba belerakni és a hűtőben elhelyezni, hogy az ízek finoman összeérjenek.

Vághatod a csirkemellet kis kockára, csíkokra, vagy nagyobb hasábokra. 

  • 1 kg csont nélküli csirkemell
  • 1 csésze kókusztej
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1/2 ek. halszósz
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek barna cukor
  • 2 ek. reszelt gyömbér

A fokhagymát fokhagyma nyomóval összenyomjuk, a gyömbért lereszeljük és a többi hozzávalóval a csirkére öntjük, majd alaposan összekeverjük. Ha mindenhol átjárta a pác, mehet a hűtőbe pihenni.

Házi mogyorószósz Peanut sauce

  • 1 csésze darabos mogyoróvaj
  • 1 csésze kókusztej
  • 2 tk barna cukor
  • 1 lime leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 1 csipet csilipehely
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk halszósz

Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és alaposan összedolgozzuk. 

Ázsiai uborkasaláta Asian cucumber salad

  • 1 egész kígyó uborka
  • 2 db lila hagyma
  • 1 db piros kápai vagy kaliforniai paprika
  • 1tk só
  • 1/2 tk bors
  • 1 ek szezámmag
  • 3 ek alma ecet
  • 1 ek méz
  • 1 dl víz 

Az uborkát egy szeletelő segítségével vágjuk 2mm vastagra. Vagy ha nincs szeletelőnk, akkor olyanra amilyenre sikerül. A lila hagymát először félbe majd fél karikákra, hasonlóan mint az ubit. A paprikát kicsumázzuk és apró kockákra feldaraboljuk.

A szószhoz a hozzávalókat egy tálba öntjük és elkeverjük alaposan. A zöldségeket belerakjuk és tálalásig pihentetjük a hűtőben. 

Tökéletes vendégváró étel, biztosan mindenkinek ízleni fog!

Jó főzőcskézést!

Padlizsán krém  Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre. 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...