Japán zöldséges palacsinta

Okonomiyaki,japán,palacsinta
A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.

Okonomiyaki Japanese vegetable pancakes

Az ételek egyszerűsége és változatossága lenyűgöző, ugyanakkor megfigyelhető benne a világ gasztronómiájának keveredése.

Azt, hogy ki-kiről és miről vette az ötleteket, talán sohasem lehet már kideríteni, de én nagyon élvezem, hogy párhuzamokat lehet vonni egy-egy étel között úgy, hogy több ezer km-re van a két ország egymástól.

Az idők során minden kultúra tett valamit a recepthez, míg végül kialakult a saját helyi ízvilága.

Kicsit ilyen ez az étel is. Amerikai palacsinta sok zöldséggel, japán módra. 

Azt kell, hogy mondjam szerencsésnek mondhatom magam, mert Amerikában minden reggel azt az édeskés juharszirupos csodát kellett reggeliznem amit amerikai palacsintának hívnak és ezért biztosan mondhatom, hogy a Japán változata azon felül, hogy sokkal finomabb, még talán egészségesebb is.

Az elkészítése rendkívül egyszerű és minden olyan zöldség mehet bele ami a hűtőben árválkodik hetek óta, de még nincs szíved kidobni. 

A fejes káposzta az alap zöldség és a többi mind rád van bízva. Nekem volt itthon egy kis fáradt zellerem meg krumplim.

Az okonomiyaki szósz beszerzése sem lehetetlen már, a legtöbb ázsiai termékeket árusító üzletben kapható. Persze elő is lehet állítani három pofon egyszerű lépésben.

Okonomiyaki szósz házilag:

  • 2 evőkanál Worcestershire szósz
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál osztrigaszósz
  • 1 evőkanál cukor

Ezeket az alapanyagokat keverd össze alaposan!

Házilag elkészítve a szósz klasszisokkal olcsóbb, mint a bolti verzió!

Japánban japán majonézt használnak még szószként ehhez a kajához, de úgy gondolom nyugodtan tegyél az itthoni majonézből rá, ( itt jöhet a bekiabálás, hogy az nem úgy van és az úgy tök más ) nem csökkenti az élvezeti értékét az ételnek.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók: 

  • 350 g fejes káposzta
  • 350 g burgonya
  • 100 g zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 3 ek szójaszósz
  • 300 g liszt
  • 2 tojás 3 dl víz
  • 2 tk só
  • fél csomag sütőpor
  • alga pehely 
  • bonito pehely  

A káposztát nagyon vékonyra gyaluljuk egy zöldséggyalu segítségével. Közben nagyon tessenek vigyázni az ujjakra, mert hamar baleset lehet belőle.

Miután sikeresen elvégeztük ezt a műveletet alaposan sózzuk meg, hogy a levét egy kicsit kiadja. Közben a burgonyát és a zellert egy reszelő nagy lyukain át lereszeljük. Összekeverhetjük a káposztával őket és majd együtt kinyomkodhatjuk az egészet. 

Körülbelül 30 perc múlva kinyomkodjuk a zöldségeket és hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát és a fokhagymát. 

Szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet, majd mehet bele a tojás, a víz és a szójaszósz. 

Alaposan keverjük össze az egészet, majd egy fél órát pihentessük.

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt és tegyünk bele annyi masszát ami 10-12-cm-es palacsinta kört alkot. 

Süssük meg a palacsintánk egyik oldalát, majd a másik oldalát is. 

Rögtön arra a tányérra tálaljunk amiről fogyasztani fogjuk, mert még forrón mehet rá a majonéz, az okonomiyaki szósz, az alga és a bonitó azaz a halpehely. 

Forrón tálaljuk! 

Ha ügyesek voltunk, akkor a palacsintából felszálló meleg levegőben a kis halpelyhek olyanok lesznek mintha“táncot” járnának a kajánkon! 

Jó főzőcskézést!