Hal golyó, Fish ball

Hal,Golyó,Street,Food
Ha sétálsz az utcán Puertóban, biztosan bele akadsz egy helyi street food masinába. Persze nem olyan csillogóan szép kocsira kell gondolni mint otthon, hanem egy egyszerű oldalkocsis motorra. A motor oldalkocsi része a sütögető és kínáló. Alul van egy kis gázpalack ami melegíti az olajat, felül meg egy wok amiben sütögeti a portékáját. Az bennük […]

Ha sétálsz az utcán Puertóban, biztosan bele akadsz egy helyi street food masinába.

Persze nem olyan csillogóan szép kocsira kell gondolni mint otthon, hanem egy egyszerű oldalkocsis motorra. A motor oldalkocsi része a sütögető és kínáló. Alul van egy kis gázpalack ami melegíti az olajat, felül meg egy wok amiben sütögeti a portékáját.

Az bennük a zseniális, hogy nem kell megenni egy egész hamburgert vagy egy hot dog-ot, csak futtában bedobsz egy-két hal golyót.

Olyan meleg van a trópusokon, hogy nem is kíván az ember semmi nehéz húsos ételt addig míg le nem megy a nap.

A masszát előző nap érdemes bekeverni és a sütésig a hűtőben tartani.

Hozzávalók:

  • 400g hal (bármilyen friss hal jó, én most afrikai harcsából készítettem)
  • 100g kukorica keményítő
  • 50g liszt
  • 1tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 3 tk cukor
  • 1 szál újhagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 80-100 g vöröshagyma (1 közepes fej)
  • 1 tojás
  • 1 dl víz
  • só, fehér bors
  • olaj a sütéshez

A halat forró vízben egy csipet sóval főzzük meg és miután kihűlt, az esetleges szálkákat távolítsuk el egy csipesz segítségével.

A száraz hozzávalók mehetnek egy keverő tálba és alaposan keverjük át.

A halat egy tálban villával törjük jól össze, majd mehet mellé az apróra összevágott vöröshagyma, az újhagyma és a fokhagyma gerezdek. A halas keveréket összekeverjük a száraz hozzávalókkal, jól összedolgozzuk. Üssük bele a tojást és ráöntjük az 1 dl vizet. Egy nagy csipet sóval és egy mokkás kanál fehérborssal ízesítjük a végén és az egész masszát keverjük át alaposan. 

Egy éjszakára mehet pihenni a hűtőbe.

Kiskanál segítségével egyforma adagokat szedünk a masszából, amiket vizes kézzel golyó alakúra formázunk és így sütjük meg az olajban.   

Forró bő olajban kell sütni a golyókat, hogy tudjanak úszkálni, ne érjenek az edény aljához.

Tálaláskor bambusz pálcikára húzzuk a golyókat és a mártogatóssal tálaljuk.

Mártogatós:

  • 1 tk. vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80-100 g vöröshagyma
  • kicsi chili
  • 3-4 dl víz
  • 3 ek. szója szósz
  • 2 ek. alma ecet
  • 4 ek. barna cukor
  • 1,5 ek. keményítő

A vajat egy kis lábosban felolvasztjuk és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd felöntjük a vízzel, belerakjuk a barna cukrot, szója szószt, ecetet, chilit és lassan főzzük 10 percet kis lángon. A keményítőt elkeverjük 1 dl vízzel és lassan kis adagokban a szószhoz adagoljuk. Akkor jó, ha sűrű de folyós állagú lesz. 

Ne forrón adjuk a golyókhoz, hanem szoba hőmérsékletűen.

Jó főzőcskézést!

Padlizsán krém  Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre. 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...