Gyors kinai bbq ( char siu ) grillezett kelbimbóval

Char,siu,kinai, bbq, szuper,kaja
Egyik este beültünk Kuala Lumpur belvárosától jó 20 percre lévő kis eldugott, szinte dzsungelben lévő kis étterembe.

Quick Chinese char siu with grilled brussels sprouts

Itt találkoztam először ezzel az étellel. Turista szerintem nemigen téved ide, maximum ha hozzák.

Szokásos ázsiai hely. Mindenhol nagy kerek asztalok, műanyag székekben üldögélnek az emberek és evőpálcikával lapátolják a rizst magukba. 

Hatalmas akváriumokban mindenféle hal és rák várja, hogy az éhes vendég kiválassza egyiküket, hogy  majd sülve, főve tálalnak fel a tányérján. Természetesen elengedhetetlen a szervírozás műanyag tányér és pohár használata nélkül . 

Nos ezen a helyen az egészben sütött halam és a literes Tiger söröm mellé még úgy éreztem, hogy jár nekem egy sertés hasaalja. 

Ezekre a percekre datálom a szerelmemet a kínai bbq sertéssel. Sokszor álmodom, hogy csak sétálunk és beszélgetünk. Csak elmondunk minden kis titkunkat egymásnak, vagy csak üldögélünk és nézünk magunk elé. Csak én és a bbq husikám. 

Sajna Magyarországon nem olyan jó a sertés hús ehhez a kajához, mint Ázsiában. Fontos, hogy ne csak zsírból álljon a sertés eme része. Itt kint a malackák sokkal kisebbek és izmosabbak. Ezért új dolgot találtam ki! Főtt füstölt császárból készítem ezt a remek ételt.

Az eredeti char siu máshogy készül, de ez az én gyors változatom. Majd megcsináljuk az eredetit együtt máskor!

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • ahány fő, annyiszor 20 dkg főtt füstölt császár
  • 100 ml red szójabab paszta
  • 200 ml ketchup
  • 1 ek. barna cukor
  • frissen őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma 
  • 1 ek. hoisin szósz
  • 4 ek. szója szósz
  • 2 ek. oyster szósz
  • 0,5 kg kelbimbó
  • fél kaliforniai paprika
  • egy chili paprika 
  • olaj
  • 1 ek. szezám mag

A császár szalonnákat mindkét oldalukon hirtelen megkérgesítjük, majd egy tepsibe tesszük őket és a forró sütőben szép pirosra sütjük. 

Amíg süldögél a finomság addig a szószt kényelmesen elkészíthetjük. 

Egy keverőtálba mehet a szója paszta, ketchup, barna cukor, tört bors, 2 gerezd összenyomott fokhagyma, a hoisin az oyster és 2 ek. szója szósz. Alaposan keverjük össze. Nyugodtan pihenhet a pulton, csak egyre jobb lesz.

A kelbimbókat félbe vágjuk és egy forró serpenyőbe dobjuk amibe előzetesen egy kis olajat hevítettünk. Rázogatjuk nehogy leégjen, hiszen grillezünk nem szenet készítünk. Mehet rá a chili paprika apró kockákra vágva aminek előzetesen eltávolítottuk az erét, a kicsire összevágott kaliforniai paprika, 2 ek. szója szósz a frissen őrölt bors és a szezám mag. Finom összesütögetjük az egészet. A zöldség inkább maradjon egy kicsit ress, mint teljesen szétfőtt. 

Most már tuti megsült a szalonnánk úgyhogy jó alaposan kenjük meg a piros szószunkkal és mehet vissza a sütőbe. Most már figyelni kell a kis drágaságokat, nehogy megégjen a máz rajtuk. 

Ilyenkor már lehet látni, hogy a víztartalma elpárolog és szépen rásül a husikákra.

Remélem parádésan fog sikerülni nektek is és a vonzódásom a kínai sertés bbq-hoz innentől kezdve mindenki számára érthetővé válik!

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.