Grillezett pak-choi szezámos gyömbéres szósszal

Pock-coi,recept, egészséges étel
A pak-choi a kínai kel egyik fajtája, Ázsiában igen népszerű!

Grilled pak-choi with sesame ginger sauce

Ezek a fajtájú zöldségek nem képeznek fejet, hanem a zöld levéllemezeik világosabb hagymás aljúak és sötétzöld levelekben végződnek.

Ízre a spenót és a vizi gesztenye közé tehető, de kissé édesebb és enyhén borsos felhanggal rendelkezik.

Nagyon szeretjük, mert ropogóssága és lédússága miatt a nagy melegben egy egészséges szuper egyszerű vacsorát lehet készíteni belőle.

Magyarországon a Lidl-ben lehet kapni.

Lássuk a receptet:

  • 2 db pak-choi
  • 1 db tojásnyi lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél sárgarépa
  • 2 ek. gyömbér 
  • 1 db kis chili paprika
  • 1 ek. friss koriander
  • 1 szál újhagyma
  • 1-2 ek. szezám mag
  • 1 dl szója szósz

Az arányokat úgy változtathatod amilyen hangulatod van! Lehet csípősebb vagy hagymásabb, amit csak szeretnél, mindenhogy szuper finom lesz!

A lila hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. Ha egy kicsit összeesett akkor mehet rá a vékony karikákra, majd apró csíkokra vágott sárgarépa. Egy perc után dobjuk ra a zúzott fokhagymát és az összevágott gyömbért. Így együtt pirítjuk tovább őket ügyelve arra nehogy megégjenek. Ha szükséges löttyinthetsz alá egy kis vizet.Addig csináljuk a műveletet még a répa kicsit megpuhul, de nem kell szétfőzni. Inkább minden  összetevő maradjon ress, mint puha.Végül nyakon öntjük a szója szósszal, repülhet bele az összeaprított chili, koriander és újhagyma, no meg a szezámmag.

Egyet-kettőt forgatunk rajta és félre tesszük pihenni.

A pak-choi-t hosszanti irányban vágjuk ketté és az így kapott négy fél zöldséget grillezzük meg, hogy szép csíkosak legyenek.

Mikor szépen megpirultak, a szójás öntetet rákanalazzuk a vágott felére.

Frissen érdemes fogyasztani, mikor még a zöldség meleg, nagyon lédús és ropogós. 

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.