Fokhagymás, gyömbéres csirke szárny csípős káposztával

fokhagymás,gyömbéres,csirke,szárny
Mindegy, hogy a világ melyik részén vagy mert a csirke szárnyat nem tudod kikerülni.

Garlic and ginger chicken wings with spicy cabbage

Eszik rántva, sütve, főzve, millió képen fűszerezve.

Mi is nagyon szeretjük. Szeretjük mert gyorsan elkészíthető, szeretjük mert olcsó és szeretjük mert olyan végtelenül mocskosan lehet enni.

De annyira mocskosan, hogy a szalvéta hozzá ragad az ujjaidhoz és a szád körbe mindenhol piros a fűszeres szósztól és hogy bármilyen mártogatóst is készítesz mellé azzal nem tudsz hibázni. 

Persze mint mindent, itt Ázsiában a csirkét is másként bontják, mondhatni egyszerűen négy részre vágják. 

Így a szárnyhoz jár még egy nagy rész mell is, ami csak dob az egész mókán. 

De, hogy ne legyen ennyire egyszerű, a megsütött terméket egy bárddal kisebb darabokra vágják, hogy lehessen kanállal és kézzel enni. 

Ennek a hátránya, hogy tele lesz csont szilánkkal ami nagyon de nagyon kellemetlenné teszi a kajálást. 

Mikor rájöttünk eme trükkjükre, onnantól kezdve hangosan könyörögtünk, hogy majd mi megoldjuk, de nehogy szétbarmolja a vacsoránkat.

Szerintem ha elkészíted ezt a remek ételt valamikor, egyet fogsz velem érteni abban, hogy a csirke szárny talán még a mellnél is jobb alapanyag.

Lássuk a receptet! 

Hozzávalók:

  • 1 kg csirke szárny
  • kukorica keményítő
  • 10 gerezd fokhagyma
  • kb egy hüvelyk újnyi gyömbér
  • 200 ml ketchup
  • 100 ml red szójabab paszta
  • 2 ek. osztriga szósz
  • 2 ek barna cukor
  • 1 ek. szezámmag
  • fél fejeskáposzta
  • 1 db sárgarépa
  • 1 ek. erős pista
  • 1 dl almaecet
  • 1-2 ek. cukor
  • só, bors

Első lépésként gyaluljuk le a káposztát vékony csíkokra, majd sózzuk be és tegyük félre egy órát.

Második lépésként a szárnyakat az izületeknél vágjuk el és alaposan sózzuk, borsozzuk meg.

Kis olajat hevítsünk fel és mehet bele az összes fokhagyma szétnyomva, a lereszelt gyömbér és mérsékelt tűzön pár percig kevergetve pirítsuk őket. Ha kicsit összeestek, öntsük rá a szószokat és a barna cukrot és addig kevergessük, míg annyira sűrű lesz, hogy nem buborékozik nagyon. A szezám mag ekkor mehet bele, egyet keverünk rajta és kész.

A csirke szárnyakat jól forgassuk bele a keményítőbe, majd 175 fokos forró, bő olajba süssük arany barnára. 

Miközben sül a csirke és a szaftja fröcsög, fejezzük be a káposztát!

Nyomkodjuk ki a levét és adjuk hozzá a vékonyra felvágott sárgarépát, cukrot, erős pistát és ecetet. Alaposan keverjük össze és tegyük be a hűzőbe. Szerintem akkor a legjobb ha előző nap elkészítjük és hagyjuk az ízeket összeérni. 

A megsült ropogós csirke darabkákat keverjük bele a fokhagymás piros szószba, de jó alaposan ám, hogy mindenhova jusson a szószból. 

Biztos vagyok benne, hogy nem tudsz annyit készíteni, hogy ne fogyjon el rögtön! 

Kísérőnek pedig  igyunk hozzá valami könnyű sört!

Így az összes alap ízt érezni fogjuk a szánkban ( édes, sós, savanyú, keserű ) melytő mennyei katarzisban részesülhetünk! Ha ügyesen csináljuk!

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.