Filippínó pirított rizs tükörtojással, Filippino fried rice with sunny side egg

Fülöp-szigetek,Zöldséges,Rizs
Egyik kedvenc ételünk nemcsak a Fülöp-szigeteken, de egész Ázsiában.  Nem voltunk különösebben rizs evő brigád, de egy-két hónap alatt leszoktunk a krumpli, kenyér, nokedli trióról és átálltunk a rizsre. Kis rizs reggelire, ebédre, vacsorára.  Ezt a kaját akkor szoktam készíteni, amikor már nem kívánjuk a húst, meg nincs semmi ötletünk, hogy mit együnk. Rizs mindig […]

Egyik kedvenc ételünk nemcsak a Fülöp-szigeteken, de egész Ázsiában.  Nem voltunk különösebben rizs evő brigád, de egy-két hónap alatt leszoktunk a krumpli, kenyér, nokedli trióról és átálltunk a rizsre. Kis rizs reggelire, ebédre, vacsorára. 

Ezt a kaját akkor szoktam készíteni, amikor már nem kívánjuk a húst, meg nincs semmi ötletünk, hogy mit együnk. Rizs mindig van megfőzve, a többi hozzávalót meg te rakod össze, ahogy jól esik.

Lássuk az én receptemet!

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 30 g gyömbér
  • 4 ek. szója szósz
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 0,5 kg sárgarépa, zöldborsó, zeller, krumpli de bármi ami a hűtőben van. Lehet fagyasztott francia saláta mix is
  • 1db kápia paprika
  • 5-8 g friss chili
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl jobb minőségű olaj
  • só, bors
  • egy marék friss koriander
  • annyi tojás amennyit szeretnétek tükör tojásnak megsütni

A rizst mindenképp meg kell főzni előre, kétszeres mennyiségű sós vízben.

Nyugodtan tegyük félre ha kész, majd csak a főzés végén lesz rá szükség.

Minden hozzávalót érdemes előkészíteni, hogy főtés közben ne keljen kapkodni a vágással. A gyömbért, chilit, fokhagymát apróra vágjuk, a többi alapanyagot kb. 1×1 cm-es kockákra.

Egy wokkban melegítsük fel az olajat és dobjuk bele a gyömbért, a chili és a fokhagymát, majd pirítsuk őket pár percig. Mikor elkezdenek enyhén barnulni, rádobjuk a sárgarépa, zöldborsó, zeller mixet és együtt sütjük tovább. Egy kis idő után látszódni fog, hogy szépen alakulnak a zöldségek, 3-4 perc elteltével mehet rá a lila hagyma, kápia paprika. Forgatunk rajta párat, a lényeg, hogy a zöldségek maradjanak egy kicsit roppanósak. A végén rádobjuk a rizst és a szója szószt és együtt pirítjuk az egészet pár percet. Közben finoman keverjük meg párszor, nehogy leégjen. Most még beletesszük a paradicsomot és a koriandert, egyet keverünk az egészen, borsozzuk és sózhatjuk, de óvatosan, hisz a rizs és a szója szósz is sós.

A tükor tojásokat a tálaláskor a pirított rizs tetejére tesszük.

Jó főzőcskézést!

Padlizsán krém  Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre. 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...