Filippínó pirított rizs tükörtojással, Filippino fried rice with sunny side egg

Fülöp-szigetek,Zöldséges,Rizs
Egyik kedvenc ételünk nemcsak a Fülöp-szigeteken, de egész Ázsiában.  Nem voltunk különösebben rizs evő brigád, de egy-két hónap alatt leszoktunk a krumpli, kenyér, nokedli trióról és átálltunk a rizsre. Kis rizs reggelire, ebédre, vacsorára.  Ezt a kaját akkor szoktam készíteni, amikor már nem kívánjuk a húst, meg nincs semmi ötletünk, hogy mit együnk. Rizs mindig […]

Egyik kedvenc ételünk nemcsak a Fülöp-szigeteken, de egész Ázsiában.  Nem voltunk különösebben rizs evő brigád, de egy-két hónap alatt leszoktunk a krumpli, kenyér, nokedli trióról és átálltunk a rizsre. Kis rizs reggelire, ebédre, vacsorára. 

Ezt a kaját akkor szoktam készíteni, amikor már nem kívánjuk a húst, meg nincs semmi ötletünk, hogy mit együnk. Rizs mindig van megfőzve, a többi hozzávalót meg te rakod össze, ahogy jól esik.

Lássuk az én receptemet!

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 30 g gyömbér
  • 4 ek. szója szósz
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 0,5 kg sárgarépa, zöldborsó, zeller, krumpli de bármi ami a hűtőben van. Lehet fagyasztott francia saláta mix is
  • 1db kápia paprika
  • 5-8 g friss chili
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl jobb minőségű olaj
  • só, bors
  • egy marék friss koriander
  • annyi tojás amennyit szeretnétek tükör tojásnak megsütni

A rizst mindenképp meg kell főzni előre, kétszeres mennyiségű sós vízben.

Nyugodtan tegyük félre ha kész, majd csak a főzés végén lesz rá szükség.

Minden hozzávalót érdemes előkészíteni, hogy főtés közben ne keljen kapkodni a vágással. A gyömbért, chilit, fokhagymát apróra vágjuk, a többi alapanyagot kb. 1×1 cm-es kockákra.

Egy wokkban melegítsük fel az olajat és dobjuk bele a gyömbért, a chili és a fokhagymát, majd pirítsuk őket pár percig. Mikor elkezdenek enyhén barnulni, rádobjuk a sárgarépa, zöldborsó, zeller mixet és együtt sütjük tovább. Egy kis idő után látszódni fog, hogy szépen alakulnak a zöldségek, 3-4 perc elteltével mehet rá a lila hagyma, kápia paprika. Forgatunk rajta párat, a lényeg, hogy a zöldségek maradjanak egy kicsit roppanósak. A végén rádobjuk a rizst és a szója szószt és együtt pirítjuk az egészet pár percet. Közben finoman keverjük meg párszor, nehogy leégjen. Most még beletesszük a paradicsomot és a koriandert, egyet keverünk az egészen, borsozzuk és sózhatjuk, de óvatosan, hisz a rizs és a szója szósz is sós.

A tükor tojásokat a tálaláskor a pirított rizs tetejére tesszük.

Jó főzőcskézést!

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Sertés sziszig, Pork sisig

Sertés sziszig, Pork sisig

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept...