Filippinó malac hasaalja, édes szója szósszal Pinoy crispy pork belly

Pork,Belly,Fülöpszigetek,
Ez a recept készülhet csak sütőben, vagy kombinálva sütőben és faszenes grillen. A banán ketchup egy tipikusan filippínó kaja. Mindenféle fajtát árulnak a szupermarketekben, de szerintem olyan rosszak, annyira műanyagok, hogy  inkább megcsináltam a sajátomat. Vannak értelmezhetetlen ízek számomra a fűszerezéseikben, ezért nem minden íz pont olyan a receptjeimben mint az eredeti. De komolyan nagyon […]

Ez a recept készülhet csak sütőben, vagy kombinálva sütőben és faszenes grillen.

A banán ketchup egy tipikusan filippínó kaja. Mindenféle fajtát árulnak a szupermarketekben, de szerintem olyan rosszak, annyira műanyagok, hogy  inkább megcsináltam a sajátomat.

Vannak értelmezhetetlen ízek számomra a fűszerezéseikben, ezért nem minden íz pont olyan a receptjeimben mint az eredeti. De komolyan nagyon rosszak. Szerintem valami tartósítószer lehet. Számunkra ehető virsli vagy felvágott nincs a szigeten, miközben ők nagyon büszkék a húsáruikra. 

Banán ketchup

  • 600 g / 4 db paradicsom
  • 180-200 g banán
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 g hagyma
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 ek. almaecet
  • 4 cl. rum
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • 1 dl. víz
  • só és bors

A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héját. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd az összes hozzávaló – a keményítő és a víz kivételével –  mehet a lábosba és lassú tüzön főzzük amíg kicsit szétfő minden cucc benne. Kis sóval, borssal után ízesítjük. Ha nem elég édes nyugodtan mehet bele még cukor. A lényeg, hogy fincsi banános édes szószt kapjunk. Botmixerrel alaposan összeturmixoljuk és visszaöntjük a lábosba. Lassan melegítjük tovább és a vízzel elkevert keményítővel felöntjük. Ha behúzta a sűrítő anyag akkor kész is vagyunk. Mehet egy üvegbe hűlni.

A hús pác

  • 2-3 ek. banán ketchup
  • 1 ek. szója szósz
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 cirtom leve
  • 1 ek. almaecet
  • 1/2 tk. kínai 4 fűszer keverék
  • 1/2 tk. bors

Körübelül 1,5 kg bőrös húst érdemes venni és ha benne van a borda csont, azt óvatosan szedjük ki.

Sót direkt nem írtam a pácba, sütés előtt kell besózni a húst!

Az összes alkotó elemet összeöntjük egy tálba és alaposan összekeverjük.  Ezzel a mixel fogjuk a bőrös hasaalját jól megmasszírozni. Ha készen vagyunk ezzel a művelettel és már úgy gondoljuk, hogy eme helyzetből több nem hozható ki, akkor a megdolgozott husik mehetnek a hűtőbe egy éjszakára.

Édes szója szósz

  • 2 ek. szója szósz
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. barna cukor

Sütőben:

A sütőben közepes hőfokon 160-170 fokon letakarva egy óra alatt szépen süssük meg a húsainkat, majd magas hőfokon tovább addig, míg a bőr szépen kipattogzik. Amikor a bőr elkezd sülni, kicsit kenjük meg a szója szósszal.  A cukortól és a szójától fekete lesz a felszíne a húsunknak. 

Faszénen:

A sütőben 150-160 fokon süssük két órát a húsokat lefedve. A megadott idő elteltével az elkészült hasaalját pihentessük egy-két órát a pulton, mielőtt a grillre rakjuk. 

Faszénen, nem túl erős hőfokon bőrrel lefelé addig sütjük, míg szép ropogós lesz a bőre,  tálalás előtt is kenjük meg a cukros szója szósszal.

 A cukor rá tud égni miközben sűl, ezért a vége felé érdemes megkenni a forró ropogós bőrt, hogy a cukor kicsit rá karamelizálódjon. 

Jó főzőcskézést! 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Sertés sziszig, Pork sisig

Sertés sziszig, Pork sisig

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept...