Filippinó malac hasaalja, édes szója szósszal Pinoy crispy pork belly

Pork,Belly,Fülöpszigetek,
Ez a recept készülhet csak sütőben, vagy kombinálva sütőben és faszenes grillen. A banán ketchup egy tipikusan filippínó kaja. Mindenféle fajtát árulnak a szupermarketekben, de szerintem olyan rosszak, annyira műanyagok, hogy  inkább megcsináltam a sajátomat. Vannak értelmezhetetlen ízek számomra a fűszerezéseikben, ezért nem minden íz pont olyan a receptjeimben mint az eredeti. De komolyan nagyon […]

Ez a recept készülhet csak sütőben, vagy kombinálva sütőben és faszenes grillen.

A banán ketchup egy tipikusan filippínó kaja. Mindenféle fajtát árulnak a szupermarketekben, de szerintem olyan rosszak, annyira műanyagok, hogy  inkább megcsináltam a sajátomat.

Vannak értelmezhetetlen ízek számomra a fűszerezéseikben, ezért nem minden íz pont olyan a receptjeimben mint az eredeti. De komolyan nagyon rosszak. Szerintem valami tartósítószer lehet. Számunkra ehető virsli vagy felvágott nincs a szigeten, miközben ők nagyon büszkék a húsáruikra. 

Banán ketchup

  • 600 g / 4 db paradicsom
  • 180-200 g banán
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 g hagyma
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 ek. almaecet
  • 4 cl. rum
  • 1 tk. kukorica keményítő
  • 1 dl. víz
  • só és bors

A paradicsomokat leforrázzuk és lehúzzuk a héját. A hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd az összes hozzávaló – a keményítő és a víz kivételével –  mehet a lábosba és lassú tüzön főzzük amíg kicsit szétfő minden cucc benne. Kis sóval, borssal után ízesítjük. Ha nem elég édes nyugodtan mehet bele még cukor. A lényeg, hogy fincsi banános édes szószt kapjunk. Botmixerrel alaposan összeturmixoljuk és visszaöntjük a lábosba. Lassan melegítjük tovább és a vízzel elkevert keményítővel felöntjük. Ha behúzta a sűrítő anyag akkor kész is vagyunk. Mehet egy üvegbe hűlni.

A hús pác

  • 2-3 ek. banán ketchup
  • 1 ek. szója szósz
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 cirtom leve
  • 1 ek. almaecet
  • 1/2 tk. kínai 4 fűszer keverék
  • 1/2 tk. bors

Körübelül 1,5 kg bőrös húst érdemes venni és ha benne van a borda csont, azt óvatosan szedjük ki.

Sót direkt nem írtam a pácba, sütés előtt kell besózni a húst!

Az összes alkotó elemet összeöntjük egy tálba és alaposan összekeverjük.  Ezzel a mixel fogjuk a bőrös hasaalját jól megmasszírozni. Ha készen vagyunk ezzel a művelettel és már úgy gondoljuk, hogy eme helyzetből több nem hozható ki, akkor a megdolgozott husik mehetnek a hűtőbe egy éjszakára.

Édes szója szósz

  • 2 ek. szója szósz
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. barna cukor

Sütőben:

A sütőben közepes hőfokon 160-170 fokon letakarva egy óra alatt szépen süssük meg a húsainkat, majd magas hőfokon tovább addig, míg a bőr szépen kipattogzik. Amikor a bőr elkezd sülni, kicsit kenjük meg a szója szósszal.  A cukortól és a szójától fekete lesz a felszíne a húsunknak. 

Faszénen:

A sütőben 150-160 fokon süssük két órát a húsokat lefedve. A megadott idő elteltével az elkészült hasaalját pihentessük egy-két órát a pulton, mielőtt a grillre rakjuk. 

Faszénen, nem túl erős hőfokon bőrrel lefelé addig sütjük, míg szép ropogós lesz a bőre,  tálalás előtt is kenjük meg a cukros szója szósszal.

 A cukor rá tud égni miközben sűl, ezért a vége felé érdemes megkenni a forró ropogós bőrt, hogy a cukor kicsit rá karamelizálódjon. 

Jó főzőcskézést! 

Padlizsán krém  Eggplant cream

Padlizsán krém Eggplant cream

Nagyon szertejük a padlizsán krémet és ahogy én szoktam csinálni, ahhoz majdnem minden kapható a városban, úgyhogy padlizsánkrémet készítünk a helyiek és az mi nagy örömünkre. 

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek...