Filippínó “ Chicken Alfredo pasta”

Csirke,Alfrédó,Tészta,Tejszin
Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “ Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek előállítása és forgalmazása nem kiemelt ágazat. Ahogy tejből úgy tejszínből is csak dobozos vagy konzerv létezik és az is a Nestlé […]

Minden filippínó rendezvény ugyanolyan elmaradhatatlan eleme ez az étel, mint a “ Pancit “

Gyorsan elkészíthető és bármelyik kis sari-sari store-ban kapható hozzá minden alapanyag konzervben. Úgy általánosságban kijelenthetem, hogy a Fülöp-szigeteken a tejtermékek előállítása és forgalmazása nem kiemelt ágazat.

Ahogy tejből úgy tejszínből is csak dobozos vagy konzerv létezik és az is a Nestlé gyár terméke.

De ez nem keseríti el a helyieket, abból főznek amilyük van, ráadásul úgysem ettek még friss alpesi szénával jóllakott tehénből kézzel fejt tejből készült friss tejszínt, így nincs összehasonlítási alapjuk.

Íme a recept:

  • 0,5 kg csirkemell filé
  • 50 g vaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejszín
  • parmezán sajt
  • 0,5 kg széles metélt vagy spagetti
  • fél csomag friss petrezselyem
  • só, frissen őrölt bors

Egy nagyobb lábosban tegyél fel vizet melegedni egy kis sóval és pár csepp olajjal.

Majd ha forr, akkor mehet bele a tészta.

Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd mehet rá az apróra vágott vöröshagyma, majd ha ez üvegesedni kéz, akkor borítsd rá a 2×2 cm-es kockákra vágott csirkemelleket. Még ne sózd meg! Szépen pirítsd meg a húst és közben add hozzá a fokhagymát amit előzőleg már összeaprítottál kis darabokra.

Gyakori keverés vagy rázogatás mellett süssd amíg a hús szépen megpirul, közben sózd meg. Öntsd fel a tejszínnel, dobd rá az apróra vágott petrezselyem felét és szórj rá parmezán sajtot. Így főzd még pár percet, míg a tejszín egy kicsit besűrűsödik.

Valószínüleg a tészta közben kifőtt, szedd át a tejszínes szószba. KIcsit forgasd össze, ha nem elég szószos, a főző léből tegyél hozzá egy kicsit.

Tálaláskor szórd meg bőségesen parmezán sajttal és a maradék friss petrezselyemmel.

Jó főzőcskézést!

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Madártej rolád, Bazo de mercedes

Amikor megláttam ezt a desszertet rögtön tudtam, hogy ez a nekem való édesség. Bár soha sehol nem lehet kapni, nagy ritkán házaknál készít valaki, egyszer sem sikerült vennem. Az oka egészen egyszerű, nagyon kevés filippínó családnak van sütője otthon.  Nekünk...

Sertés sziszig, Pork sisig

Sertés sziszig, Pork sisig

A Filippínók egyik leghíresebb nemzeti étele a sziszig. Eredete az 1730-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg zöld papayát vagy guavat apró kockákra vágtak, majd sózták és borsozták, végül fokhagymás ecetes öntettel fogyasztották.  Az évek során azonban ez a recept...

Ropogós banán tekercs, Banana lumpia, Turon

Ropogós banán tekercs, Banana lumpia, Turon

A nagy postával szemben van egy ici-pici kis üzlet ahol ott ül egész nap a család és várja a vevőket. Nehéz kiszúrni a sok össze-vissza kirakott reklám felirat között azt, hogy mit árul pontosan. Az első időkben minden héten elmentünk a postára, hogy képeslapot adjunk...