Egyben sütött egész tarja sült zöldségekkel

egésztarja,sült,zöldség
Kicsit átalakítottam a receptet, hogy a magyarországi alapanyagokból is el lehessen készíteni!

Roasted whole loin with roasted vegetables

Minden hétvégén a tengerparton üldögéltünk és  a sok fürdőzéstől meg szörfözéstől rendszeresen csillapíthatatlan éhség tört ránk.

A kis büfékocsiban nem volt hatalmas választék, de a hideg sörön és friss kókuszon kívül mindig volt sült zöldség és sült hal vagy sertés hús. Jobb napokon akadt a törzsvendégeknek vega hamburger is.

Kicsit átalakítottam a receptet, hogy a magyarországi alapanyagokból is el lehessen készíteni!

Lássuk a receptet:

  • 1,5 kg egész sertés tarja
  • 1 nagyobb fej vörös hagyma 
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. mustár
  • 3 kk. barna cukor
  • 1 kk. orégano
  • 1 kk. piros paprika
  • 3 ek. almaecet
  • só, bors

Az összes hozzávalót a húson kívül egy robotgépbe tesszük és alaposan összedaráljuk, majd a pácot  öntsük a húsra és jól masszírozzuk bele.

Egy vas lábosba teszem a húst és 180 fokos sütőben sütöm kb 1,5-2 órát fedő alatt, majd fedő nélkül  légkeveréssel még 20-30 percet. Ha van maghőmérő kéznél akkor 92 fokos legyen a hús belső hőmérséklete. Ha már 85-86 fokos a tarjánk belül, akkor lezárom a sütőt és megvárom míg eléri a kívánt 92 fokot.

A sütő ajtaját nem kell kinyitni, kicsit a melegben még megnyugszik a husikánk.

A sült zöldségekhez kint lila, fehér, narancs színű édesburgonyát használnak.

Magyarországon édesburgonyát, sárgarépát és zellert tudunk használni elsősorban.

  • 2 db zeller gumó
  • 1 nagyobb darab édes burgonya
  • 1-2 sárgarépa

Minden zöldséget 1×1 cm-es hasábokra vágunk és forrásban lévő sós vízben pár percre megmerítjük. Nem kell megfőzni. 

A fürdő után hidegvíz alatt lehűtjük és alaposan lecsöpögtetjük a zöldségeinket.

Még egy konyharuhára is rá szoktam rakni őket, hogy a maradék kis vizet is leitassam róluk.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe mehetnek a hasábok, majd olaj, só, bors és egy csipet chili por csak a pikáns íze miatt. Alaposan átforgatjuk a zöldségeket, hogy a fűszerek mindenhova eljussanak majd mehet a sütőbe 180 fok légkeverésre.

Nyugodtan lehet fritőzben is sütni, de akkor a fűszereket csak a végén tegyük a ropogós zöldségekre!

Akkor jó, ha szépen megsül.

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.