Ázsiai töltött káposzta osztriga szósszal

Töltött,káposzta,osztriga,szósz,
Ázsiában élni több szempontból is szuper dolog de hiába a rengeteg ízletesebbnél ízletesebb étel és hiába a világ konyháinak nagy része az utcán megkóstolható, de csak hiányzik néha a magyar konyha. 

Asian stuffed cabbage with oyster sauce

Persze nem azt mondom, hogy elviselhetetlenül hiányzik az az érzés, hogy 40 fokban egy zsíros marhapörköltet elfogyasszak galuskával és egy raklapnyi tejföllel, hogy utána napokig csak feküdjek és emészteni próbáljam a zsír és szénhidrát bombát.

Az energia kell télen, de itt az örök nyár országában nem energia kell, hanem egy rózsaszín gitár, csillámpor és rengeteg éneklés.

Kell az elfogadás és a nyitottság! 

Magyarként azért nem olyan egyszerű ezt a két dolgot úgy összehoznom, hogy egyszerre sikerüljön minkét feladat, mert hát hiába gondolom, hogy elfogadom ha igazából nem is vagyok nyitott, vagy fordítva. 

Aztán egy idő múlva azon veszed észre magad, hogy már el is fogadtad és teljesen nyitott lettél a körülötted lévő világra.

Már nem kell rohannod sehova és nem kell várni a tavaszt. Itt mindened megvan amire valóban szükséged van. Amire szükséged van! 

Tudnék csinálni Ázsiában is magyaros töltött káposztát, még fermentálni is tudnék hozzá káposztát, de szükségem van rá? Van helyette hasonló, de mégis más! 

Nem bonyolult az elkészítése, de kell hozzá egy kis rutin. 

Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

 • 500 g darált sertés hús
 • 10-12 db kínai kel levél vagy fiatal kelkáposzta levél
 • kb 10 cm hosszúságú póré hagyma
 • 100 g sárgarépa
 • 30 g gyömbér
 • 20 g fokhagyma
 • 1 tk alma ecet
 • 1 tk bors
 • 3 ek szója szósz
 • 1 ek osztriga szósz
 • 1 tkhal szósz 
 • 2  dl víz
 • 1 tk keményítő
 • só, bors

Első lépésként a sárgarépát, a fokhagymát, a gyömbért és a póré hagymát egy késes darálóban finomra daráljuk. Nem pépesre, hanem nagyon apró darabokra.

A darált húshoz adjuk az aprított zöldséget, az alma ecetet, a szója szószt és a halszószt, majd jó alaposan dolgozzuk össze. Sózni csak nagyon enyhén, mert a szója szósz is sós. Borsozni viszont nyugodtan lehet. Gyors kézmosás után rakjuk be a hűtőbe minimum egy órára, hogy az ízek kicsit összeérjenek.

A káposztaleveket forrásban lévő sós vízbe tesszük 2-3 percre, majd utána nagyon hideg vízzel lehűtjük és jó alaposan lecsöpögtetjük. 

Kezdjük el a káposztákat betölteni a fűszerezett hússal.

Egy levelet a vágódeszkára terítünk úgy, hogy a szára legyen felénk. A szár vastag részét kivágjuk, de nem kell elvágni a levelet ketté csak kb. 5-6 cm-t vágunk ki belőle.

A levél felső részébe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, majd a káposztalevél két oldalát finoman ráhajtom és alulról elindulva feltekerem.  Igazából úgy tekerd fel ahogy neked a legkényelmesebb, ahogy sikerül úgy lesz a legjobb. Ugyanígy járunk el a többi káposzta levéllel is. Ha marad még hús, akkor kis golyókat formázhatunk belőle és azokat a káposzták közé tehetjük.

Ha van pároló edényed akkor párold őket 10-12 percen keresztül.

Nos ha nincs, akkor csinálni kell egyet. Nekem van egy IKEA-s szűrőm, ezt teszem bele a lábosba. A lábosba töltök annyi vizet, ami a szűrő aljáig ér. A káposztákat a szűrőbe teszem és a lábos tetejét alufóliával bevonom, így a gőz nem tud elszökni, ezzel a technikával készítem a gőzölt ételeimet. Így nagyon kíméletesen készülnek az ételek, a vitamin tartalma is jobban megmarad.

Egy gyors szószt készíthetünk még mellé amibe tunkolhatjuk vagy leönthetjük vele a kész káposztáinkat. 2 dl vizet egy nagy ek. osztrigaszósszal felmelegítjük és a keményítővel besűrítjük. 

El is készült a remek töltött káposztánk kicsit másként, mint azt megszoktuk, de ez nem fog beleülni a gyomrodba, nem fúj fel! 

Érdekes, hogy nálunk a gyerekek sokkal szívesebben megeszik ezeket a kajákat, mint a nehéz magyaros ételeket. 

Jó főzőcskézést!

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.