69. Választások előtti készülődés!

választási,kocsi,puerto,princesa
Országos és helyi választásokat fognak tartanak a Fülöp szigeteken.

Minket ez csak annyiban érint, hogy lehetőségünk nyílt betekinteni egy másik ország választási kampányába. 

Körülbelül két hónapja jelentek meg az első plakátok, egy nagy számmal és “Partylist” felirattal.

Ekkor még kezdő helyiként azt hittem, hogy egy új rádióállomás reklámja. Nem tudom, valahogy olyan ez a “Partylist” felirat.

Aztán ahogy telt múlt az idő, szépen lassan szaporodtak a plakátok mindenfele a városban. Pártok, egyéni jelöltek, sokan sok félével kecsegtetnek. Megjelentek a választási kocsik is. Egy teherautó, amin egy disco-nyi hangfalból üvölt a jelölt zenéje és a kampány szövege. Ezek a teherautók fel és alá járnak a városban egész nap. Bejött egy a Camellába valamelyik nap, majd két órán keresztül hallgattuk a hangos agitációt. De hát ez az Ő országuk, nem szólhatunk bele. Meg nem is tudnánk.

Nemrég bevezették, hogy a villany ÁFA-ja 10% lett. Mindenki azzal kampányol, hogy ezt eltörli. 

Aztán a szigetre látogatott maga Rodrigo Duterte  elnök. Személyesen nem tudtunk találkozni, mert a fontos napi teendőim közé már lehetetlen volt beiktatni egy ebédet, de szerencsénk volt látni a konvojt.

Nagy fehér, rendszám nélküli terepjárók, elől-hátul rendőri és biztonsági kisérettel. Minden motoroson gépfegyver.

Aztán az eddig csak a Camella bejáratánál CB rádiózó őröknél lett marok lőfegyver. De ez megfigyelhető lett mindenhol. 

Itt a Fülöp szigeteken több egyenruhás embert figyelhetünk meg. A sárga pólós forgalom irányító. Ő csak felírja a büntetést, amit nem értek még mindig. Kit, miért, mire büntet ebben a káoszban. Aztán a fehér ingesek, akik mindig nagyon szép csillogós cipőt viselnek. Na ők vannak mindenhol. A bevásárló központ bejáratától a bankokon át a camella bejáratáig mindenhol. De még a Dunkin Donuts ajtajában is fegyveres őr áll. Végül de nem utolsó sorban a rendőrség és a hadsereg. A rendőrök kék, a katonák digit mintás terepruhákban vannak óriás gépfegyverekkel. 

Különösebben nem zavaró a jelenlétük, mindenki csinálja a dolgát. 

Szóval úgy hallottuk, hogy itt a választás itt egy kicsit komolyabb érzelmi töltöttségű mint otthon. Előfordul, hogy egy-egy induló lelövi a másikat, vagy családtagokat tesznek el láb alól. Ezért  Én, a család feje úgy döntöttem, hogy három napig nem megyünk ki a Camellából.

Kiderült, hogy alkohol tilalom is lett tegnaptól és tilos a fegyver használat. 

Persze megint elment a víz és a medence is üres, úgyhogy marha unalmas itt üldögélni a házban. A kapuval szemen van egy kis bolt, oda kisétáltam sörért. szerencsére adtak egy üveggel, de visszafele az őröknél már a pisztoly mellett sörétes puska is volt. Azt mondta azért kell, mert kritikus a helyzet. 

A tv-ből tudjuk, hogy elektronikus úton megy a szavazás. Kapsz egy papírt, amire nem X-et, hanem besatírozott kört teszel, ezt a lapot pedig egy gépbe dugod, ami beolvassa és elveszi, te pedig kapsz egy szelvényt, hogy itt voltál. Bízom benne, hogy holnaptól mindenki újra boldog lesz és visszatér az élet mosolygós oldala ide a paradicsomba. 

De mi addig is jól mulatunk, fokhagymás lángost fogunk sütni egy két helyi haverral!

68. Irány a suli!

68. Irány a suli!

Eljött az idő, hogy felkeressük a kiválasztott iskolát és beirassuk a gyerekeket. Izgalmas feladat lesz nekik a beilleszkedés!

67. Irány az Underground River!

67. Irány az Underground River!

A világörökség részét képző földalatti folyó egy nagyon különleges hely! Itt találkozik a tenger és a barlang kristály tiszta vize!