61. Túrót készítettünk

túró-tej-készítés-palawan-finomság
Reggel kiszaladtunk megvenni a friss tejet és nekiláttunk életünk első túrójának.

Valami túrósat de gyorsan mondtuk szinte egyszerre Zsófival.

Körbejártunk minden üzletet a városban, de számunkra használható minőségű tejterméket nem lehet kapni semerre.

Amiket a szupermarketek árulnak prémium minőségű cheddar vagy esetleg francia sajtok, azok olyan drágák, hogy csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. 

Reggel kiszaladtunk megvenni a friss tejet és nekiláttunk életünk első túrójának.

Reggel kiszaladtunk megvenni a friss tejet és nekiláttunk életünk első túrójának.

Az első lépés, hogy egy nagyon tiszta lábosban az 5 liter tejet lassan felmelegítjük 80 fok fölé és körülbelül 20 percig így főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ez nagyon fontos, mert a fejéskor esetleg belekerülő baktériumokat így kiöljük a tejből. Ezt hívják pasztörizálásnak.

Mi vettünk az NCCC-ben egy nagy üveget és abba öntöttük bele a tejet. Ezután annyi a dolgunk, hogy várunk egy két napot, hogy megaludjon a tej. Összeáll sűrűvé és kissé savanyú lesz a szaga. Így is nagyon egészséges.

Mikor még gyerek voltam a nagyszüleimnél sokszor volt aludttej. Érdekes, hogy gyerekként utáltam, most meg szeretem. 

Az 5l aludttejet feleszzük főni és mikor szépen felmelegedett, de nem forr, akkor mehet bele ecet. Minél magasabb % os ecet kell, vagy jóval több a gyengébből. Körülbelül 1 dl ecetet adjunk a tejhez, aminek hatására a tej szétválik. Egy sűrűbb és egy hígabb részre. Kicsit kevergetni kell még majd egy textil pelenkára szedjük a sűrű részt és hagyjuk kicsepegni legalább egy éjszakán át. A híg rész nagyon egészséges, író a neve. 

Nagyon nagy izgalommal vártuk a reggelt, hogy megkóstoljuk a művünket. Remek túrónk lett. 

Úgy döntöttünk, hogy délután körözöttet fogunk készíteni , Alinánál veszünk hozzá friss kenyeret és hagymával fogjuk megenni vacsorára.

Nagyon megkívántam a fröccsöt, így vettünk egy üveg száraz spanyol fehér bort is még a vacsorához! Remek kaland volt! 

 

68. Irány a suli!

68. Irány a suli!

Eljött az idő, hogy felkeressük a kiválasztott iskolát és beirassuk a gyerekeket. Izgalmas feladat lesz nekik a beilleszkedés!

67. Irány az Underground River!

67. Irány az Underground River!

A világörökség részét képző földalatti folyó egy nagyon különleges hely! Itt találkozik a tenger és a barlang kristály tiszta vize!