54. Coron

Fülöp szigetek, Sziget, Kirándulás
Coronra eljutni a legegyszerűbben El Nido kikötőjéből induló gyors komppal lehetséges.

Közvetlenül a város mellől indul és kb 4 óra alatt teszi meg a tengeri utat. A hajó zárt kabinos és a széksorok úgy helyezkednek el benne mint a repülőkön.  

Hajnalban indult a járatunk, kisebb tétovázás után sikerült érvényesíteni a jegyünket egy kemping asztalnál ülő fickónál, aki miután lepecsételte a jegyet mondta, hogy álljunk be a sorba, ami többnyire külföldi turistákból állt.

Mindenkinek a lába elé kellett tennie a csomagjait és várakozni. Kisvártatva megérkezett egy katonai egyenruhát viselő fickó egy kutyával és vezényszóra a kutya elkezdte végig szagolgatni a csomagokat, robbanószereket és kábítószert kerestetve. 

Apró közjáték volt, hogy a kutya egy idő után inkább játszani akart volna mint dolgozni.

A hajó út igazán izgalmas ez első órában, de egy idő után kellemetlen és hosszadalmas egy zárt kabinba bezárva. Nem tudom van-e a hajónak olyan része ahová ki lehetne menni levegőzni, de szerintem nincs. Olyasmi hajó mint a szárnyas nálunk a Dunán.

Coronra érkezve az első érdekesség, hogy a triciklik felépítménye másmilyen mint Palawanon. 

Míg Puertoban az oldalkocsiban van 2×2 hely egymással szemben, itt a vezető mögött van kialakítva az utastér.

Egy helyes kis hotelben béreltünk szobát. A filippínó viszonyokhoz képest szép és takaros. A zuhanyzó egyben a wc-vel és ahogy ücsörögsz a budin rögtön fogat is tudsz mosni a csapban.

Coronon azon kívül, hogy eszel-iszol nem nagyon van mit csinálni. 

Indulnak island hopping túrák a korall zátonyokhoz illetve több napos búvár túrákra tud jelentkezni az annak akinek van búvár cucca. Sok háborús jármű van a víz alatt ami 80 éve ott pihen a hullám sírban. 

Bérelhetünk robogót és körbemotoroztuk a szigetet. Jó kaland mert csak az első 5 km-en van aszfalt út, utána köves, földes, dzsungeles. A várostól nem messze található egy melegvizes forrás amely sós vizű és igazán kellemes időtöltés. Pontosan nem tudom megmondani a víz hőfokát, de szinte égetően forró. A tenger alól tör fel egy hőforrás így sós a forrásvíz.

Pár napot terveztünk, hogy a szigeten töltünk, de mikor kimentünk a komphoz, hogy megyünk vissza Puertoba, akkor láttuk, hogy Trópusi vihar miatt törölték a járatot határozatlan időre. 

Így ragadtunk még három napot Coronon és fedeztük fel minden egyes zegét zugát.

Sejtettem, hogy mikor végre indulni fog a komp akkor az elmúlt három nap a szigeten ragadt összes turistája is ott lesz a hajó mellett. Nem néztek csomagokat, meg nem volt kutyás bemutató. Mindenkit bezsúfoltak a zárt kabinba. Az összes közlekedőbe pedig a plusz csomagokat rakták.

Végig azon imádkoztunk nehogy valami történjen, mert tuti meghalunk.

59. Thaipusam fesztivál Kuala Lumpurban

59. Thaipusam fesztivál Kuala Lumpurban

Malájziában csak pár napot pihentünk az unoka tesómnál. Jó ötlet volt megállni egy kicsit és szoktatni magunkat Ázsiához. Bár Kuala Lumpur inkább európai mint ázsiai. Szerintem.

52. Irány El Nido I. rész

52. Irány El Nido I. rész

Lassan kezdődik a suli és még nyakunkon a nyár! Mindenki szabadságra megy, így mi is összeültünk, hogy kitaláljuk idén hova menjünk mini szabira!