30. Rántott csirke a McDonald’s-ban

Fülöp-szigetek,Meki,
A Fülöp-szigeteki konyha, nem olyan kimagasló és izgalmas, mint a thai vagy a vietnámi. Bár itt is megtalálhatóak azok a fűszerek és alapanyagok, amelyeket az előbb említett országok előszeretettel használnak, valahogy itt nem terjedt el a használatuk széles körben.  Alapvető élelmiszer, itt is a rizs. Húsokból a csirkét és a sertéshúst használják elsősorban.  Az amerikai […]

A Fülöp-szigeteki konyha, nem olyan kimagasló és izgalmas, mint a thai vagy a vietnámi.

Bár itt is megtalálhatóak azok a fűszerek és alapanyagok, amelyeket az előbb említett országok előszeretettel használnak, valahogy itt nem terjedt el a használatuk széles körben. 

Alapvető élelmiszer, itt is a rizs.

Húsokból a csirkét és a sertéshúst használják elsősorban. 

Az amerikai hatás miatt, a rántott csirke részek nagyon kedveltek, mindenféle ropogós panírban. Nagyon sok amerikai gyorsétterem van és mellettük megfér a helyi filippínó nagy kedvenc a Jollie Bee és a kínai Chowking. A első hamburgereket, míg a második inkább rizses kajákat készít. Ami az összes gyorsétteremben hasonló, beleértve a Mc Donald’s-ot is, mindenhol van rántott csirke és spagetti paradicsom szósszal. 

A sertés viszont – mint nálunk – megunhatatlan kedvenc. Itt másként bontják a húst a hentesek mint azt megszoktuk otthon.

A malacok húsa nem  zsíros és nincs sertés ól szaguk.

Nagyon sok helyen egyszerűen megsütik egészben a malacot és utána óriási bárddal kockákra vágják. Egység áras. Van egy hasonló hústekercsük, mint az olasz porchetta, csak itt citromfűvel töltik a húst sütés előtt.


Fő ételeik a sertés és csirke adobo, ami hasonló a mi pörköltünkhöz, csak paprika helyett szójaszószt használnak.
A másik specialitásuk a sisig nevű ételük. Ez sertés pofa apóra vágva, hagymával szójaszósszal és tojással tálalva, rendkívül forró serpenyőben. Ezt az ételt itt krokodilból is elkészítik.
Ezeken kívül, mindenhol grilleznek, apró bambusz pálcika nyársakat, különleges szószokkal. A frítöz olaj fém dobozából készítenek kis házi grillezőt és a kunyhóik előtt sütögetnek. Kis virsliket, csirke combot, apró halakat meg amit gondol. Estefelé, mikor a nap elkezd lemenni, a város átalakul egy hatalmas grill terasszá. Egymás mellett a kisebb nagyobb faszenes sütők, mindenki süti a a maga sütnivalóját. Bevallom, hogy nem mernék mindenhol enni. 
Apróbb snack-ből sincs hiány.

Imádjuk a ropogós tavaszi tekercset, szójás, chilis, ecetes szószba mártogatni. Vagy a siomait, ami ropogós kis húsos batyu.


Salátákból a tengeri szőlő saláta a megunhatatlan kedvenc számomra. Zöldség kaviárnak is hívják. Kis zöld moszatgolyók ecetes lében, paradicsommal és zsenge lila hagymával. Vagy a vízi spenót saláta, ami hasonlóan van elkészítve mint az elöző saláta, de lehet zöldséges rizshez keverni, vagy párolni, vagy ahogy épp kívánjuk. A piacon a tengeri élőlények kiismerhetetlen sokaságával találkozhatunk. Rákok, halak, polipok, tintahalak stb. Egyenlőre, csak a tonhalból és garnélából készítettünk fogásokat. Előbbit grillen, utóbbit chilis vajasan.
Gyümölcsökkel pedig tele a város. Különféle mangók, ananászok a kiskertekből, guyabanók, jack fruit, dinnyék, sárkánygyümölcs, mangosztán stb. Ezek egy részét nyersen vagy shake formájában is fogyaszthatjuk. Végül a kókusz, mint a sziget egyik éltető eleme. A bárokban egészben bambusz szívószállal, a piacon pohárból ihatod a hideg kókusztejet.
Szóval csak válogatnunk kell, hogy mit kívánunk itt a paradicsomban.

Japán zöldséges palacsinta

Japán zöldséges palacsinta

A sushin kívül a Japán gasztronómiának vannak még olyan gyöngyszemei amikkel Ázsiában sikerült közelebbről megismerkednünk.