24. Yamang bukid farm

Farm,Virágok,Étkezés
Pár éve néhány lelkes helyi agrármérnök megálmodott egy öko farmot, ahol az ázsiai növények mellet megpróbálnak ezen az éghajlaton nem őshonos növényeket is termelni. A helyiek a csodájára járnak és büszkén mutogatják a turistáknak azokat a növényeket amik nálunk az ablak párkányon nő.  Paprika virág, napraforgó, büdöske és még sorolhatnám a növényeket amiket ültettek érdekességként, […]

Pár éve néhány lelkes helyi agrármérnök megálmodott egy öko farmot, ahol az ázsiai növények mellet megpróbálnak ezen az éghajlaton nem őshonos növényeket is termelni.

A helyiek a csodájára járnak és büszkén mutogatják a turistáknak azokat a növényeket amik nálunk az ablak párkányon nő. 

Paprika virág, napraforgó, büdöske és még sorolhatnám a növényeket amiket ültettek érdekességként, de mindezek mellett persze a helyi növény és zöldség világ is bemutatásra kerül, mint pl. orchideák, okra, japán padlizsán, mangó, chili paprikák. Nagyon ritkán lehet a boltok polcain gombával találkozni, ha van az is import. Ez a farm most előszőr kezdett bele, hogy laska gombát termeljenek nagyobb mennyiségben a trópusokon.

Az első alkalommal mikor kimentünk felfedezni az öko farmot, pont a megnyitásának a második évfordulóját ünnepelték. A kaland elején voltunk, nem ismertük még a helyi szokásokat annyira. 

Nagy vigyorral az arcunkon nézegettük a trópusi zöldségeket és gyümölcsöket és csodálkoztunk rá, egy-egy eddig csak konzervből ismert finomságra. Így mulattunk négyesben, mikor egy szimpatikus fickó kiszúrt minket a tömegből és kérte, hogy menjünk vele. Olyan kedves volt és farmos egyenruhába is volt, hát követtük. A területet egy kis patak szeli ketté, melyen aprócska bambusz híd ível át és vezeti az utat egy nagy rét felé, ahol sátrak, zene és mindenféle program várta az érkezőket. 

Nagyon kedvesek ám a filippínók. Mindenki mosolygott és köszöngetett.

Kicsit olyanok voltunk mint az első fehér ember aki a dzsungel mélyén rátalált egy ősi törzsre. Persze mi nem mészároltuk le a szervezőket és vettük el mindenki ékszereit.

De ez egy másik történet.

Szóval a fickó átvezetett a tömegen és egy gyönyörűen megterített  svédasztalhoz kisért, ahol bemutatta az általuk készített összes helyi finomságot. Volt ott minden, chicken tinola leves, egészben sütött malac, pancit, rántott és sült halak, lila rizs,  sült rizs, édességek, helyi limonádé.

Tátott szájjal álltunk ott és csak néztük a gyönyörűen elkészített fogásokat. 

Mondta a fickó, hogy a farm vendégei vagyunk, együnk igyunk, mulassunk jól. Mindenből kértünk kóstolót és félve leültünk a fehér damaszt asztalterítővel terített hatalmas körasztal egyik cikkéhez.  Otthon ilyen asztalhoz nem lehet csak úgy odaülni, az a VIP részlegé.

Mi kezdhettük meg az étkezést, addig senki nem állhatott be a sorba, míg mi nem ültünk le. 

Csoda finomakat ettünk és nagyon felemelő érzés volt, hogy így fogadtak minket. A filippínók nagyon kedves emberek. Nagyon türelmesek és végtelenül előzékenyek az idegenekkel. Persze fontos, hogy te is nyitott legyél feléjük és ezt lássák is rajtad. 

39. Pride

39. Pride

A szokásos reggeli rutinom közben lettem figyelmes egy helyi reklámra, miszerint szombaton van a meleg büszkeség napja és ennek ürügyén felvonulás lesz a városban.  Otthon voltunk egy jó pár éve a Pride-on, inkább mint néző, nem mint kiállító, de ahogy a gyerekek...