17. Az úthálózat

Fülöp-szigetek,Nemzeti,Autópálya
Tíz évvel ezelőtt Puertót és El Nidot még csak egy poros földút kötötte össze egymással. A táv kb. 250 km, tehát nem olyan borzasztóan durva. A buszok 8-10 órát araszoltak a földes vagy sáros utakon mire megérkeztek a céljukhoz. Persze kijelölt megállók hiányában mindenhol megálltak és ki be pakolták a csomagtartójukból a küldeményeket amiket az emberek […]

Tíz évvel ezelőtt Puertót és El Nidot még csak egy poros földút kötötte össze egymással.

A táv kb. 250 km, tehát nem olyan borzasztóan durva. A buszok 8-10 órát araszoltak a földes vagy sáros utakon mire megérkeztek a céljukhoz. Persze kijelölt megállók hiányában mindenhol megálltak és ki be pakolták a csomagtartójukból a küldeményeket amiket az emberek küldözgettek egymásnak.

Mára ez a helyzet már megváltozott és végig beton úton haladhatunk a mesebeli El Nido felé. A menetidő nem lett rövidebb mert még mindig a busz tölti be a posta szerepét is.

Félelmetes ahogy hajtanak ezekkel a nagy buszokkal. Sajnos egyetlen kis hidat nem sikerült az úttal egyező magasságba építeni, így minden patak fölött ugrat egyet a busz.

Sok a baleset, mert nincs sebesség korlátozás.

Dél felé nagy építkezésben vannak. Ez az új elnök nagyon komolyan veszi a fejlődést, ezért legombolt a Kínaiakról egy nagyobb összeget erre-arra a célra.

Érdekes, hogy itt nem aszfaltoznak, hanem öntött betont használnak. Jön egy útgyalu, az leborotválja a helyszínt, majd kövekkel kitámasztják a zsalu elemek oldalait és kiöntik betonnal. Így haladnak szépen. Egyszerre egy sávot, majd mellé a másikat. Elképzelhető, hogy azért nem aszfaltoznak mert megolvadna ebben a melegben, vagy csak nem lehet ideszállítani egyszerűbb a cementet mozgatni.

A nemzeti autópálya a National  Highway kétszer két sávos, táblák és jelzések nélkül.

Azért gondolom, hogy kétszer két sáv, mert a betont úgy öntötték, hogy négy sávnak tűnik. 

Mindenki össze vissza megy rajta, érdemes nagyon figyelni vezetés közben. Meg azért is, mert egyszer csak vége az útnak és őrületesen rossz földútba megy át amin pár munkás flip-flop  papucsban kedvtelenül lézeng, akkora porban, hogy nem látod az előtted menő kocsit. De az sem kizárt, hogy a beton út úgy ér véget, hogy a kocsival nem tudsz róla lejönni, mert derékszögben hagyták a majdani toldás miatt az út végét. Ilyenkor vissza kell tolatni egy kicsit, míg megtalálod az a kis szakaszt ahol letudsz hajtani róla. 

Sokszor egyszerűen az alapok nélküli utat lemossa az eső a dombról, ilyenkor kezdik előről az egész munkát. 

Meghozták a vízmelegítőt, a fickó mezítláb a zuhanyzóban állva kötötte be az áramba, de nem működik még mindig, úgyhogy elvitte megint. 

72. Védőoltások

72. Védőoltások

Trópusi országokba utazóknak ajánlott a különféle védő oltások beadatása. Ezt nehéz eldönteni, hogy kell vagy nem.