16. A szúnyogháló projekt

Puerto,Princesa,Camella,Ház
Több hete várjuk a szúnyogháló szerelőket. Nagy táblákon hirdetik, hogy lassan jön a dengi láz szezon és mindenki rakja rendbe a környezetét. A dengi szúnyog csak tiszta vízbe petézik, ezért minden víztartályt le kell takarni és locsolás után a kis pocsolyákat el kell seperni. Szeretem nézni és tanulni a helyi szokásokat, megérteni mit miért csinálnak. […]

Több hete várjuk a szúnyogháló szerelőket. Nagy táblákon hirdetik, hogy lassan jön a dengi láz szezon és mindenki rakja rendbe a környezetét.

A dengi szúnyog csak tiszta vízbe petézik, ezért minden víztartályt le kell takarni és locsolás után a kis pocsolyákat el kell seperni.

Szeretem nézni és tanulni a helyi szokásokat, megérteni mit miért csinálnak. Nekünk egyik ablakunkon sincs szúnyogháló, (nem tudom előttünk az ausztrál csávó hogyan élt itt) ezért kértem a tulajokat, hogy szereltessenek fel mindenhova. Azt hittem, hogy kezdődni fog a szokásos Filippínó bénázás, de azt mondták, hogy oké intézik. Hmmm…  Ma megérkeztek délután a szerelők a hálókkal. Egyet felraktak, majd megkérdezték, hogy van-e létránk. Miután mondtam, hogy nekünk nincs létránk, kis tétlenkedés után elmentek. Majd egyszer visszajönnek. Itt az ablakok nem befelé nyílnak, hanem jobbra-balra tolósak. Nem lett kívülről lepucolva az az egy üveg amire felrakták a hálót, úgyhogy koszos marad a végtelenségig. 

A vízmelegítőt elvitték pénteken mert nem jött meleg víz belőle,azzal a felkiáltással hogy majd hétfőn megkapjuk megjavítva. Ez is több hetes feladat lesz gondolom. Szerencsére meleg víz jön a csapból, mert a vízvezetékek a föld felszínén vannak vezetve. Az tény, hogy sohasem fog elfagyni. 


Nem kell aggódniuk az időjárás miatt, végül is holnap is pont ugyanilyen nap lesz.

Nehéz megszoknunk ezt, Zsófi mindig kérdezgeti, hogy ha jön az esős évszak, akkor majd hidegebb lesz?
Elmentünk a boltba és uborka helyett véletlenül balzsamkörtét vettünk, ami nagyon keserű, de nagyon egészséges!  Azt tudom mondani, hogy olyan borzasztó keserű, hogy a gyerekek kiköpték. 
Beérett a paradicsomunk a hátsó kertben amit még az ausztrál csávó rakott oda ! Már négy szemet szüreteltünk.

72. Védőoltások

72. Védőoltások

Trópusi országokba utazóknak ajánlott a különféle védő oltások beadatása. Ezt nehéz eldönteni, hogy kell vagy nem.